“Fejlődik az emberek látásmódja” – Mundér László Zoltán “Philippel”

Szerző: | jan 8, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

2020-ban az egyik legnagyobb vállalásunk, hogy szeretnénk néhány szakma új generációs szereplőjét bemutatni egy különleges formátumban. Ugyanazt a nyolc kérdést küldjük el ugyanazon szakma képviselőinek úgy, hogy a kilencedik tulajdonképpen az, hogy kit választanának következő válaszadónak. Ez lesz a Mundér, amelyet az év első harmadában Debrecen új generációs fotósainak szentelünk.

Első szereplőnk László Zoltán Philip, akiket leginkább a wedding világból ismerhetünk Debrecenben, de emellett persze több terület is megmozgatja.
Ismerjük meg most az embert, aki mérnökből lett a fotók szerelmese és több szerelem krónikása (ennél ömlengősebb kifejezés nem lesz ebben a posztban ígérjük).

1. Miért a fotózás lett a nagy szerelmed?

Igazából, sose tudtam mi akarok lenni. Emlékszem, még egyetemen az első szemeszter legelső napján a padomban is azon gondolkoztam, vajon én mire fogok menni a mérnöki diplomámmal? Pedig ekkor már az életem jelentős részét kitöltötte a fotózás, volt egy jól működő vállalkozásom, de ekkor még nem hittem, hogy 10 éves távlatban is gondolkozhatok benne. Aztán fokozatosan merültem bele majd minden részletébe.
A mérnöki diplomámat közben megszereztem :).

2. Melyik részét/mozzanatát élvezed a legjobban a fotózásnak?

Két részét szeretem a legjobban. Az első egyből a legeleje, mikor megtervezek mondjuk egy portréfotózást, vagy valamilyen ’content creating’ folyamatot.
A második része pedig nem maga a fotózás, hanem a fotózásnak az a része, amikor mindenki – beleértve én is – megértettük, hogy mire van szükség, mindenki felszabadult és működik a
fotózás.

Philip, a debreceni fotós

Philip.

3. Hogyan fejleszted magad?

Manapság számtalan lehetőséged van fejlődni, régen ez nehezebb volt. El lehet menni workshopra, Youtube-on számtalan videó van inspirálódásra, gyakorlatilag testközelben sajátíthatod el, amit mondjuk amerikában egy neves fotós próbál veled megértetni. De néha csak ráírok egy barátomra a szakmában, hogy

Hé, fogalmam sincs hogyan kellene megoldanom ezt a feladatot?!

és már be is indult a kreatív folyamat.

4. Mivel inspirálódsz a fotózásokhoz?

Instagram, Youtube. Végtelen a lehetőségek száma.

Sunset Limited
Kártyavár
Szégyen de régen olvastam könyvet, ha szabadidőm van inkább a szakmámban inspirálódok. Viszont a Blinkist nevű alkalmazást tudom ajánlani mindenkinek, gyakorlatilag 15 percben foglal össze könyveket, olvasható vagy hallgatható verzióban. Perfekt a mai rohanó világban.
Ha best of ever, akkor Counter-Strike, ha 21. század akkor World of Tanks.
Inkább a vlogokat és a podcasteket részesítem előnyben. Főleg Youtube-on követek előadókat elég sok szférából.
Otthon a kanapén a párommal egy filmnézés, amikor épp semmi sürgető feladat nincs. 🙂
5. Mit adott az életedben a fotózás?

Szabadságot, ami persze nincs. Azt hiszem ez a legjobb szó. 🙂

6. Mit tanácsolnál egy a szakma iránt még csak most érdeklődőnek?

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás, és a technikád nem akadály. Stúdió körülmények között egy két kategóriával lejjebb lévő dslr is hozza ugyanazt a minőséget, ami mondjuk Instára elég.
Oké, nincs studiod, és?
Mennyi fotós van, ismerkedni kell, valaki segíteni fog, hál’istennek a mi közösségünk segítőkész.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Menetfelszerelésben 📸💪🏻🎒 #destinationweddings #destinationphotographer #philipphoto

Philip (@philipzoli) által megosztott bejegyzés,

7. Hogyan látod a fotózás jövőjét idehaza?

Abszolút pozitívan. A fotózás manapság divat. Csúnya szó igen, de így van. Gondoljunk csak a 12 kamerával felszerelt mobilokra, lassan mindenki tudja mi az a harmadolás, látószög, rekesz, iso… csak nem feltétlen tudják megfogalmazni mi is az pontosan, de használják. Ezzel arra akarok kilyukadni, hogy fejlődik az emberek látásmódja, és igény van a minőségre, ami előre mozgatja a szakmát, ugyanakkor fejlődésre is sarkall, épp a minőség miatt.

8. Szerinted ki itthon a top3 előremutató fotós és miért?

Fontossági sorrend nélkül:
Vámos Csaba – Magyarország élenjáró esküvői fotósa. Hihetetlen meglátásai vannak, külföldi színvonalat hoz, ugyanakkor segítőkész, és jó üzletember.
Nánási Pál – Még mindig meghatározó egyéniség, ahogy követem nekem az jött le, hogy mára már inkább oktatásaival és a blogjával érvényesül. Embersége miatt olyan sikeres, meg persze a tudása is közre játszik, és mint családapa is figyelemre méltó. Egy személyben testesíti meg a szakembert, a jóindulatot és a bizniszment.
Vojcehovszkij Richárd – Huszoniksz éves és meghatározó egyénisége az instagram közösségnek. Szerintem ő az, aki igazán érti a platform működését, és azt a végletekig ki is használja, nem mellesleg jó szakember és a természete is patent.

+1 Ki legyen a következő?

Jurás Ákos, nem feltétlen mint fotós, persze remek szakember, de én a Snappy Photobox ötlete miatt gondolnék rá.

Philip képeiből ITT találsz egy jó nagy merítést.
A Mundér két hét múlva folytatódik, addig szívesen vesszük, ha bekövettek minket a csatornáinkon, hogy ne maradjatok le semmiről, amivel foglalkozunk, és ami kalandot adhat Debrecenben.

Olvasd el ezeket is 

Pin It on Pinterest

Share This