4 név, ahogy még Debrecent illetik

Szerző: | Sze 26, 2018 | Magazin | 0 hozzászólás

Ahogy Szeged a Napfény városa és Nyíregyháza Nyíregyháza, esetleg Szikszó San FranSzikszó, úgy Debrecennek is vannak “mellék”nevei, amivel illetni szokták őt.
Ma ezt szedjük egy gyors listába.

A bejegyzést Mikos Ákos írta. Abaújban született, Nyíregyházán tanult, Szegeden teljesedett ki és most Debrecent választotta otthonának. A városba költözés után érezte, hogy meg kell alapítania a dbrcn.hu-t, hogy legyen egy olyan platform, ahol Debrecen menő lehetőségeit szedhetik listába.

DEBRECEN A CÍVISVÁROS

Azt kevesen tudják, hogy a cívis kifejezést más városokban is erőteljesen használták korábban, így Hódmezővásárhelyen, Kecskeméten vagy Nagykőrösön is.
A Néprajzi Lexikon szerint „cívisváros” azoknak

az alföldi nagy mezővárosoknak a megkülönböztető neve, amelyek a szabad királyi városi jogállást megszerezték vagy megközelítették, de polgárságuk döntően földművelő-állattenyésztő paraszti árutermelőkből állt, kereskedő, iparos, értelmiségi foglalkozású elemeik pedig javarészt jobbágyparaszt eredetűek voltak.

– írja a természetvédők.network.hu oldala.
További érdekesség, hogy míg keleten a polgárok cívisek voltak, addig az ország nyugati felén inkább “pógárok” néven ismertek, habár utóbbi azért fel-fel tűnt az ország ezen részén is.

Forrás: Cultura.hu

DEBRECEN A KÁLVINISTA RÓMA

Debrecen markáns és szignifikáns református jelenlétének egy oka van:

A törökök által bemonopolyzott területek nagysága miatt egész egyszerűen nem ért el ide az ellenrefomráció.

Így a város nagyrésze maradt is evangélikus-református többségű, miközben azért van egy markáns katolikus-negyed a Varga utca környékén. Sőt, eközben a zsidó negyed is egyre jelentősebb jelenlétet kap a városban.

DEBRECEN A MÁSODIK LEGNAGYOBB MAGYAR VÁROS

…London után.
Abban viszont megegyezhetünk, hogy magyar földön tényleg ez a második legnagyobb város és Budapest után az egyetlen, amely átlépi a 200.000 főt.
A cél pedig az, hogy 2050-re 250.000-en legyünk a cívisvárosban/Kálvinista Rómában…stb.

Debrecen nevei összeszedve.

Forrás: haon.hu

DEBRECEN A VILÁG LEGNAGYOBB FALUJA

Mióta itt lakunk már hallottam egypárszor ezt a kifejezést, de mióta itt is élünk sikerült néhányszor megtapasztalnunk.
Egy Budapest méretű városban is van bőven lehetőségek ugyanazokkal az emberekkel összefutni, ugyanúgy mindent tudni a város pletykáiról, – főleg az ismertebb emberekről – de ez Debrecenben hatványozottan így van.
Sőt!

Minden ténylegesen fellelhető igyekezet mellett, hogy a város igazi nagyvárossá váljon jócskán látszik még az építészetében a falusias jelleg…a szó legnemesebb értelmében.

Én speciel kifejezetten szeretem, hogy kisházak kandikálnak ki az újépítésű társasházak közül.
Nagyon szeretem, hogy még jócskán a belváros közelében is felfedezhetünk kis kanyargó utcácskákat és az, hogy egyes útszakaszok még a makadám út és az összeomlott malom hordalékából feltöltött szekérút között van egyenesen bájos…de azt mondjuk nem szeretem.
Viszont ez is fejlődik, változik!

Megszerettem/megszerettük mindegyik elnevezést.Viszont szereintem korántsem teljes a lista! 
Ha ismersz még elnevezést ahogy illetik Debrecent, akkor írd meg nekünk és szívesen készítünk egy következő részt.
Köszönjük szépen!

dbrcn.hu

dbrcn.hu

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This