Hol jó lakni Debrecenben?

Szerző: | aug 9, 2019 | Magazin | 0 hozzászólás

A panel választástól függően vagy egy életérzés, vagy egy átmeneti érzés, amíg el nem kezdődik az élet. Nehéz jól kiválasztani, hogy melyik városrész lehet a miénk, de ma adunk néhány támpontot.Most a város legélhetőbb, legjobb lakótelepeit gyűjtöttük össze.

Mielőtt belekezdenénk…

Azért indítottam el ezt a blogot, hogy megtaláljuk Veled/Neked a modern Debrecen minden menőségét, legyen az gasztro, urban lifestyle vagy csak az élet. Ráadásul mindezt úgy, hogy ideköltözésünk után ez a közös missziónk segít megismerni és megszeretni városunkat. 
Köszi, hogy itt vagy és csatlakozol a kalandhoz!

És most vissza a mai kérdésünkhöz:

Kiválasztani a leendő lakóhelyed, vagy megtalálni a jelenlegiben a szépséget nem kis kihívás. Bár a panelben megtalálni a szépséget, már önmagában kihívás. Ilyenkor a jó megoldások közül az egyik leghasznosabb, ha kérdezősködik az ember egy kicsit a környéken lakóktól. Ezt tettem én is, főleg azért mert Debrecen nem a szülőföldem, a “Fényesudvar sz*r hely” félmondatokra pedig nem szerettem volna hagyatkozni.
Debrecenben Hallottam csoport segítségét kértem. Egy bejegyzésben arra bíztattam a tagokat, hogy állítsák fel a TOP4 legélhetőbb/legszerethetőbb/leg… panelrengetegének listáját. Nagyon boldog vagyok, mert rengeteg komment érkezett – emellett kevesebb troll köszönt be -, végül ezeket összegeztem egy nem sorrendbe, de listába.


EZT IS NÉZD MEG!
Ennek a bejegyzésnek az apropóját az adta, hogy a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban múlt szombaton nyílt meg a Panel lét,közösség, esztétika – a lakótelepek hatvan éve c. kiállítás. Ez amolyan tudományterületeken átívelő tárlat, ahol a panelség csimborasszóit keresik. A legjobb, hogy a november 17-ig látogatható újdonsághoz kötődően kéthetente szombatonként egyedi tárlatvezetéseket tartanak. Ezekre is érdemes belesni.
Részleteket ITT tudsz olvasni az egész csudáról.

TÓCÓVÖLGY

A negyedik legtöbb szavazat a Tócóvölgyre érkezett. Próbálom magamban jól külön határolni ezt a terültetet, de igazából ez az a helyszín, amely egy kicsit összefolyik a többi körülötte található városrésszel. Az már biztos, hogy a menőségének egyik fokmérője(?), hogy van MÁV állomása.
Debrecen Völgyzugolya, vagy San Fernando Valley-je a Derék utcáig tart, de gyorsan álljunk is meg.

A csoportban korteskedő rajongói között a “zöldsége” hozza a legnagyobb előnyét, miközben talán a legkevésbé felszerelt, vagy modern lakótelepnek mondható.
Ha egy már-már retrónak számító beszámolót szeretnél olvasni a helyről, akkor kattintsd le EZT a hivatkozást.

Forrás: dehir.hu

ÚJKERT

A terület, amelyet a Böszörményi út visel az oldalán, mint egy retikült, és a Füredi úti Meki etet éjszakánként. A Füredi és a Böszörményi utak, valamint a Nádor, a Cívis, a Mikszáth és a Doberdó utcák által is határolt, óriási terület 1977 előtt még családi házas zöldövezet volt. Van itt óvoda, általános és középiskola, templomok, posta, továbbá a nevezetes Szöcske és a kinetikus kompozíció is, SŐT télen ott a szánkódomb, vagy egész évben a Máltai Játszótér. Attila például ezt írta a Debrecenben Hallottam csoportban, egy kicsit belefoglalva más lakótelepeket is:

Az Újkert teljesen aranyos amúgy már régóta, a Libakert is (habár ott azért a belső kis utcákon lehet belefutni nem egyszer iylen drogos zombiewalkokba), a Dobozi viszont annak ellenére, hogy a város első lakótelepeként már bőven elöregedett, és nyugis nyugdíjastelepként működik leginkább, még mindig kurva nyomasztó hangulatot áraszt, ha arrafelé sétálsz. Különösen az az óriási ufóként fölé tornyosuló víztorony fenyegető jelenléte ad még a hangulathoz.

Itt érdemes megjegyeznem, hogy ideköltözésünkkor két helyet; a Fényesudvart és a Dobozit emlegették, mint no-go zónákat. Ehhez képest több kommentre és beszámolóra hagyatkozva az utóbbi egyre inkább kezd rehabilitálódni. Szóval figyelmező tekintetünket a Dobozira vessük!

Érdekesség

A panelház vagy panelépület (röviden panel) előre gyártott vasbeton elemekből készült épülettömb. Jellemzően a lakótelepek többemeletes lakótömbjeit építették ezzel a technológiával, de épültek ilyen módon szállodák és irodaházak is. Magyarországon közel 788 ezer lakás található panelépületben, ezekben él a lakosság ötöde. Forrás: Wikipédia

VÉNKERT

Ha az Újkert volt Buda, akkor a Vénkert Pest. A tömöttebb, a belváros felé szűkülő belső tereket produkáló, mégis egy kis metropoliszt kiépítő Vénkert sokak nagy kedvence Debrecen városában, a szavazatok közül elég sokat bezsebelt.
A vénkert nevéhez illeszkedően – bár erősen sértően, de – jelenleg is erős a régebb óta fiatalabbak bázisa. Ennek igazából megtalálható a maga varázsa: ritkán ordít Lmen Prla a 4/c-ből.

Mondjuk most jóság van a Vénkertben: nem is olyan régen jelentették be, hogy 600 millió forintból korszerűsítenek, több mint 26 ezer négyzetméteren újul meg a zöldfelület, játszótereket, sportpályákat újítanak fel, fákat ültetnek és füvesítenek. Mindezek mellett térépítés, térkövezés is lesz – írta a dehir.hu.

Forrás: dehir.hu

TÓCÓSKERT

A legtöbbet kapott a szavazatok közül a Tócóskert, Debrecen riviérája. Kicsit törvényszerű is ez az állapot, mivel az egyik legsűrűbben lakott városrészről van szó, de vitathatatlan a környék minden előnye. József például így írt róla:

A Tócit sokan köpködik pedig 10 perc a belváros meg minden helyben van nagy zöld terűlet. Három nagy áruház, kis boltok sokasága orvosi rendelő stb. Én itt nőttem fel de nem ezért az etalon…

Attila pedig a következőt tette hozzá a csoportban:

A Tóciban annyi jó hogy minden ott van egy helyben, mindenhez hozzájutsz ( közlekedés, buszvégek, boltok, Patika, piac, orvosok boltok, stb. 🙂
Rengeteg család lakik ott, gyerekesek, nagy park van. Zöld övezet. Attól függ milyenek a szomszédok, milyen a környezet. Lehet nagyon klasz, de lehet borzasztó is. (Panel átkai) 🙂 De én szeretem mondjuk.

Majd folytatta, egy érdekes mintára rámutatva más városrészek kapcsán:

Az ezredforduló táján amúgy borzalmas puttógettó volt, simán átvette a koronát a Dobozitól, de azóta kikupálódott. Az újabb lakótelepek (Vezér u, sőt az a lakópark mögötte, tulképpen az is lakótelep…) meg pont most kezd már egészen legettósodni.
Ez ilyen körforgás, na.
Ja és ne felejtsük el a híres Darabos utcát. Na az a helyi nyócker. It’s da streets, man ! 🙂

Szerinted melyik a legmenőbb/legélhetőbb debreceni lakótelep?
Hol a “legjobb” a panelség?

Csatlakozz a kalandunkhoz és kövess be minket a Facebook oldalunkon, ahol tervezek/tervezünk egypár érdekességet azontúl is, hogy a további cikkeinket is megmutatjuk itt.
Ha pedig Debrecen gasztronómiája érdekel, akkor keresd meg a Debrecenben ettem Insta oldalát, ahol egy kedves barátommal végigesszük Debrecent.
Jövő héten találkozunk!

 

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This