5 ok, amiért nagyon menő a debreceni virágkarnevál

Szerző: | aug 17, 2019 | Magazin | 0 hozzászólás

Az 50. Virágkarnevál az új generációnak is tartogat bőven meglepetést.
Máris mutatjuk szubjektív listánkat.

Helló Debrecen!


Mindenekelőtt:
Ha új vagy még itt, akkor ÜDVÖZÖLLEK!
Örülök, hogy benéztél.

Viszonylag új(ak) vagyunk Debrecenben, de szeretném/szeretnénk felfedezni, hogy milyen izgalmas oldala van a városnak legyen az gasztronómia, programok, vagy egyáltalán csak a vagány, európai XXI.századi miliő. Ebben segít nekünk és remélem Neked is ez a blog, hogy ezeket a néha rejtőzködő értékeket felkutassuk és még jobban élvezzünk itt élni.

Egy valamit megfogadtunk: Nem fogunk felesleges tartalommal terhelni Téged, effelől biztosíthatunk. Célunk megmutatni, hogy milyen menő Debrecen, mindezt úgy, hogy nemcsak a kálvinista Rómába utazóknak, hanem talán a helyieknek is igyekszünk érdekességekkel szolgálni, amikben jócskán bővelkedik a város.
Örülök/Örülünk, hogy itt vagy!


Ezúttal egy augusztus végi csemegével, a Virágkarnevál új utas bemutatásával készültünk, és szedtük listába Neked.
Olvasd szeretettel és akár találkozzunk 20-án az egyik legjellegzetesebb debreceni eseményen!

1. NEM IS EGY NAP, HANEM EGY HÉT

Az eredetileg egyetlen „virágos nap” mára fergeteges karneváli hétté nőtte ki magát. A karnevált megelőző héten nagyjából ugyanannyian érkeznek a cívis városba, mint amennyien lakják azt nap mint nap. A nemzetközileg is ismert virágkarnevál és Debrecen elválaszthatatlanok lettek az elmúlt 53 évben. 1966 óta csak pár alkalom kihagyásával minden évben megrendezésre került hazánk egyik legnagyobb és egyben legnépszerűbb kulturális rendezvénye. Az utóbbi néhány szót, pedig abszolút érezni is…mondhatni benne van a levegőben. Az első években egyébként a díszítéshez kizárólag élővirágokat használtak. Az utóbbi években megnőtt a száraz virágok felhasználása, de így is egy-egy kocsi díszítéséhez 150-250 ezer szál élővirágot használnak fel, a témának megfelelően.

2. DEBRECEN KEDVENC FAGYIJA

Augusztus 15. és 21. között öt debreceni cukrászda kifejezetten erre az alkalomra megálmodott fagylaltkreációját lehet megkóstolni. Nem sok menőbbet tudok elképzelni, amikor egy város magának szavazhatja meg az ízét: a kóstolópohár megvásárlásakor egy szavazólapot is kapunk, mellyel megválaszthatjuk „Debrecen Fagyiját”!
Szavazni augusztus 18-án (vasárnap) 17 óráig a helyszínen tudunk. A szavazatokat augusztus 18-án közjegyző jelenlétében összesítik, majd este fél 10-kor a Kossuth téri színpadi program alatt jelentik be, hogy melyik lett a cívisváros kedvenc fagyija! Egyébként a hat fagylalt ezt követően is elérhető lesz a Debrecen Fagyi-standnál, egészen augusztus 21-ig.[1]

A versenyben résztvevő cukrászdák:

  • Korzó Olasz Kézműves Fagylaltozó
  • Mignon cukrászda
  • Sómanó fagyizó
  • Szőke Cukrászda
  • Tutti Gelati Kávézó & Fagyizó

Fontos, hogy a fagylaltok kóstolópohár vásárlásával megízlelhetőek ennek darabja 4-12 dkg-ig és 350-től 950 forintig terjed. Jó kóstolgatást augusztus 21-ig 10:00-től 22:00-ig a Csapó utca Piac utca felöli végénél.


NÉZD MEG EZT IS!
Az Instagramon indítottunk egy kezdeményezést, ahol keressük Debrecen legjobb kajáit. Nem kritizátor az oldal, szívbéli, laikus ajánlatok jönnek, a lehető legjobb oldalát nézve a dolgoknak.
Ugyanilyen szellemiségben indult egy csoport is Neked, ahol ITT, ahol a te élményeidet is szívesen várja ez a formálódó, még néha szégyellős közösség.

ITT KÖVESD A DEBRECENBEN ETTEM KEZDEMÉNYEZÉST!

3. GALIBA GYEREKFESZTIVÁL

Kezdetben hazai fellépők és középiskolás csoportok kísérték a virágkocsikat, mára azonban a legkisebbeket is színes programok várják. 2012 óta egy remek egy végtelenül szimpatikus kezdeményezésnek köszönhetően a legkisebbek óvodások, kisiskolások, tánccsoportok, civil szervezetek gyermekcsoportjai közösen készített kis virágos kocsival vehetnek részt a karneválon.
Egy mini virágkocsi.
Ha már van kis csimótátok, akkor kétségtelenül jó móka lehet vele kimenni a Békáshoz, ahol koncertek, bűvészműsor, zenés-táncos vigadalom, shaolin bemutató(!!!), táncház, rolleres felvonulás és színpadi előadások várják.


Forrás: dehir.hu      

A Galibáról, hogy ne legyen galiba:
A rendezvényt „nincs szebb állat, mint a lúd” jeligére, a debreceni illetőségű Fazekas Mihály Ludas Matyijának libájáról nevezték el

4. TÜNDÉRKERT

A Régi Városháza udvara egébként is a titkok kertje, mármint amolyan hétköznapi, bürokrációai értelemben, de augusztus 16. és 19. között négy estére igazi Tündérkertté változik. Nem olyan közmondásossá, hanem tényleg. A már hagyománnyá vált (az egyetemi főépülethihez képest minimálisabb, de annnál gyönyörűbb) épületvetítést idén az igényes és izgalmas könnyűzenei koncertek, valamint a Debreceni Bor-és Jazznapok ajánlásával jazz-formációk előadásai teszik különlegessé.

Forrás: dehir.hu

Koncertek:
augusztus 16. 20.00 Mörk
augusztus 16. 22.00 The Qualitons

augusztus 17. 20.00 Loop Doctors feat. Brandon Fields
augusztus 17. 22.00 Mytery Gang

augusztus 18. 20.00 Antonia Vai
augusztus 18. 22.00 Jambalaya New Orleans Music Show

augusztus 19. 20.00 Sárik Péter Trió feat. Szőke Nikoletta: Jazzkívánságműsor
augusztus 19. 22.00 Los Orangutanes

5. FONTOS A VÁROSNAK

„Szikes, homokos, vizekben szegény síkságon épült maga Debrecen is. De valami szívós türelemmel, szeretettel ragaszkodott fáihoz, virágaihoz és mindig megbecsülte, amit a természettől kapott. És ma a virágok városa, olyannyira, hogy harmadik éve országos virágkarneválokat rendez.” [2]

– a1968-ban így írt a Magyar Nemzet újságírója Debrecenről és karneváljáról, és az a fajta “szívós türelem és szeretet, a virágok megbecsülése” 50 év múlva is töretlen marad.

Nagyon ritkán látni olyat – minden túltolás nélkül – hogy egy város ennyire magáénak érezzen egy tulajdonképpen fesztivált. Büszkén beszélünk róla mindenkinek, segítünk a rengeteg túristának és élvezzük, hogy nem kevés élettel tellik meg a város.
Egyszerűen menővé válik és ezt huszon- és harmincéves fejjel is érezni.

Szuper érdekes, hogy a virágkarnevál remek alkalmat kínál, hogy a város legendás alakjainak természethez való viszonyát is felelevenítsük, mert van dögivel:

A teljesség igénye nélkül a XVI. században a debreceni Meliusz Juhász Péter írta az első magyar növénytani könyvet, a felvilágosodás korában dr. Földi János nyomán Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály készítették az első magyar nyelvű rendszeres tudományos botanikát, a Magyar Füvészkönyvet. Fazekas Mihály kezdeményezésére jött létre az országos hírű Kollégiumi Füvészkert, amelynek hagyományait, szerepét a Debreceni Egyetem Növénytani tanszéke vette át, hogy Csokonai és mások nagyerdei kalandjait most ne is említsük.
Na, ugye, hogy ugye!

Neked melyik a kedvenced az itt felsoroltak közül?
Mi az, amit a legjobban élvezel egy Virágkarneválban?
Vagy, mi az, amin egy kicsit változtatnál?

Szívesen veszem, ha megírod, nagyon jó lenne, hogy ez az egész kezdeményezés néha értelmes, közös beszélgetéseknek is helyet adjon.
Erre létrehoztunk egy kedves, safe space csoportot az idétlenkedős, troll hülyeségek nélkül. Örömmel látnánk ott!

ITT TUDSZ BENÉZNI A CSOPORTBA!

Források:

[1] https://debrecen.imami.hu/aktualis-programok/keressuk-debrecen-fagyijat

[2] Magyar Nemzet 1968. augusztus 24. szám 4. o

Külön köszönet Sárosi Lászlónak a cikk elkészültében.

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This