5 debreceni étel, amit meg kell kóstolnod

Szerző: | aug 19, 2019 | Magazin | 0 hozzászólás

Klasszikus debreceni ételeket gyűjtöttünk össze Neked, amelyekről tuti a város jut az eszedbe.

MIELŐTT…

…azonban belekezdenék gyorsan bemutatom mi ez a blog. Egy Nyíregyháza-Szeged életturné után költöztünk Debrecenben immáron másfél éve. Előtte kereskedelmi rádiókban dolgoztam és mindegyik városban az segített megismerni/megszeretni a várost amelyben élünk, hogy a reggeli műsorok révén belevetettem magam a történésekbe, különleges helyekbe. Itt, Debrecenben ez még nem adatott meg nekem, úgyhogy kitaláltam, hogy egy blogot -is- indítok az ügy érdekében és Veled fedezem fel a várost, annak rejtett helyeit, kincseit, lehetőségeit. Köszönöm, hogy részt veszel benne, és segítesz tippjeidel, ötleteiddel!
…egy rövid teszt időszak után végül ez a most olvasott dbrcn.hu-n öltött testet. Öröm, hogy immáron nem egyedül, hanem feltörekvő és lelkes debreceni bloggereket, írókat, újságírókat és slammereket vonatm be ebbe a kalandba, kinyitva a lehetőséget szinte bárki számára, hogy részt vegyen a kalandban a saját gondolataival. Szívesen várlak Téged is!

Minekutána még a mai napig nem sikerült megkóstolnom Debrecen Fagyiját – pedig a 3X3 kosárlabda eseményekre igyekezve a Piac utcán és annak környezetében szinte minden fagyist feltúrtunk gyönyörű és jóképű cimborámmal – más igazán debreceni dolgokat kellett beleszuszakolnom ebbe a listába. Sőt, még a szintén az 50. Debreceni Virágkarneválon debütáló Debrecen kenyere és annak 103 éves kovásza sem került még elém.
So sad!
Na, de akkor mi igazán debreceni étel, ami felfért a listára?

DEBRECENI MÉZESKALÁCS

Ha már ez a fagyi kaland nem jött még be – nagyon fura, hogy Debrecen fagyiját egy helyen lehet tuti biztosra kapni, mégpedig Balmazújvárosban…na, de erről inkább máskor – maradjunk a klasszikus édességeknél egy harapásnyit.

Bár ez a szeretnivaló, tartóssága miatt elsősorban ajándékként és emlékként is adható vásárfia szintén sokféle változatban készülhet országszerte, a debreceni viszont hagyományosan piros, fényes felületű, általában fehér habbal és színes rózsával díszített, középen kis tükröt rejtő, omlós tésztájú, különféle formákban elkészített sütemény.
Ugye érzed az illatát, ahogy olvasod ezt? 🙂

Fotó: dehir.hu

Fotó: dehir.hu

Található belőle szív-, huszár-, vagy akár pólyás baba formájú is. Ráadásul szerintem az egyik leghangulatosabb debreceni esemény is hozzá kapcsolódik: A Debreceni Mézeskalács Fesztivál a Déri Múzeum előtt minden évben jó mókának mutatkozik, de az éven még kevés hírt hallottam felőle.

DEBRECEN TORTÁJA

Maradjunk az édesség vonalon!
A tavalyi, 49. Debreceni Virágkarneválon született meg Debrecen Tortája, amely nagyban hagyatkozik a mézeskalácsos hagyományokra. A Debreczeni mézes-mázas névre hallgató költemény alapja a méz, a csillagánizs, a fahéj, a szegfűszeg, ehhez jön még a ribizli és a karamell különleges párosítása. A torta mindezekkel együtt nem csak old school vonalon mozog: modern cukrász fogással mousse krémet és fehércsokoládé ganache-t is felhasználtak hozzá. Ezek kiejtését hagyjuk.

A TORTÁT MI IS MEGKÓSTOLTUK, OLVASD EL MIT ÍRTUNK RÓLA TAVALY!

DEBRECENI PÁROS

Na, most megtörténhet volna, hogy ha ez a tétel nem kerül a listánkra, önmagába szippantja az univerzumot egy tormás feketelyuk. A mostanra hungarikummá érő ízletes étek receptje a nemzetközi titkos ételrecept piacon két mekis krumpli és egy Coca-Cola összetevősorral ér fel, ha kereskednénk vele.

Annyit lehet tudni, hogy az igazi, mely nem puha, nem kemény, nem száraz, nem zsíros, kellemesen lédús és roppanós, jórészt csak Debrecenben érhető el. Illetve

…az igazi, eredeti debreceni páros kolbász sertés- és marhahúsból – ritkábban bárányhús felhasználásával –, továbbá szalonnából készült. Só, bors, kömény és fokhagyma mellett paprikával gazdagon fűszerezett, zaftos, enyhén füstölt, hőkezelt, élénkpiros színű pározott hústermék, melynek átmérője 30-32 mm, hossza 120-140 mm. Állománya tömör, rugalmas, jól összeálló, jól szeletelhető, illata fűszeres, íze kellemesen füstölt, zamatos.
– írja a debrecen.hu mélyinterjújában.

Mondjuk a legnagyobb fájdalom, hogy kevés helyen ugrik fel a debreceni éttermek közül opcióként. A leglátványosabb talán az IKON gasztro-Olümposz Piac utcai hívogatója, ahol tormával és némi kenyérrel 2200 magyar forintért meg is kaphatjuk.

Csatlakozz!

Ha már éttermeknél tartunk… Örömmel látunk a Debrecenben Ettem csoportban, ahol együtt fedezzük fel a város gasztronómiai érdekességeit és alapvetéseit. A még formálódó társaságban egy rakat fiatal kezd el beszélgetni ezekben a hetekben sok finomságról, tapasztalatról és lehetőségről. Nem kritizátor köpköde közösség, sokkal inkább amolyan ajánlgatós csoport.

IDE KATTINTVA TUDSZ BELÉPNI!

DÜBBENCS

Teljesen őszintén: ezen bejegyzés írás előtt fogalmam sem volt ennek az ételnek a létezéséről. A tulajdonképpen krumplis kőttes errefelé bikaként is ismert és hajdúböszörményi verziója, már védjegyet is kapott.

Fotó: Napfény és Fűszer

Fotó: Napfény és Fűszer

Egyébként a dübbencs valójában egy kenyérlepény. Érdekessége, hogy alakja szabálytalan, hiszen “kinyújtásához” nincs szükség nyújtódeszkára vagy nyújtófára, csupán két dolgos kézre. Önmagában is, de akár sültekhez is fogyasztható, legismertebb verziója a kapros-túrós, de szerintem nem sok kell már a pulled pork verzióhoz.

DEBRECENI TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Szinte ahány megye, annyiféle töltött káposzta. Ez itt a Távol-Keleten hatványozottan igaz. Na, az igaz debreceni töltött káposzta onnan ismerszik meg, hogy a tálalásnál hagyományosan és jellegzetesen kaporral, és irdalás után kisütött debreceni párossal koronázzák meg.
Hell yeah koleszterin!

Fotó: sokszinuvidek.24.hu

Fotó: sokszinuvidek.24.hu

A savanyú káposztába töltött darált húst füstölt szalonnával és füstölt kolbásszal ízesítetik, melyre vékony, úgynevezett degrasszált (a felszíni zsiradéktól megszabadított) rántást készítenek a helyiek

– írja a debrecen.hu, amelyre ezentúl gasztroforrásként is tekintek.

Felétek milyen a töltött káposzta? Neked melyik étel jut eszedbe Debrecenről? Ha szerinted is fájdalmas, hogy kimaradt a pulykakas, akkor mit kellett volna még a listára tenni?

————————————————————————————————————————————————

Ez szólt miközben szerkesztettem:

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This