Debrecen,Szeged,Eger – Vajon mi köti össze őket?

Szerző: | aug 22, 2019 | Magazin | 0 hozzászólás

Debrecen elsőre nem sok hasonlóságot mutat mondjuk Szerenccsel. Mégis mi bennük a közös?

Nagyon régóta él a fejemben egy teória, amit mindig is szerettem volna kidolgozni, de eddig nem volt meg rá a megfelelő felület. Még szerencse, hogy elindult a dbrcn.hu!
A mai bejegyzésünkben nem csak Debrecen kerül előtérbe, hanem több másik település is, de egy közös van bennük…ez egyben a hipotézisünk is:

A LEGSZUPEREBB MAGYAR VÁROSOK NEVÉBEN CSAK “E” MAGÁNHANGZÓKAT TALÁLUNK!

Elsőre talán őrültségnek tűnhet, de hidd el mindenféle szubjektivitást is figyelembe véve egyet fogsz érteni ezzel a megállapítással.
Máris mutatom miért!

SZEGED 

Debrecen most az otthonunk, de mégis a Napfény városa számomra/számunkra a feleségemmel a legfantasztikusabb város Magyarországon. Ha valaki másnak nem is a “leg…”, akkor is úgy szokták emlegetni, mint egy jó helyet,ahol már minimum egyszer nyaraltak és visszatérnének. Nekünk is így ragadt be a város: külön-külön nyaraltunk ott, majd szinte egymástól függetlenül költöztünk Szegedre, hogy végül ott (is) házasodjunk össze 🙂
Szegeden pattant ki a fejemből az “e” koncentráltság alapötlete és ott, már miközben Debrecenbe készültünk fejben kezdtem el jobban utánanézni ennek a teóriának. Azóta hozzáköltöttem a négy tényezőt is, amely alapján egész könnyen különbséget lehet tenni az élet/élhetőség szempontjából az adott települést vizsgálva:

 1. Hangulat
 2. Lehetőségek
 3. Gasztro-fejlettség
 4. Lokálpatriotizmus szint

A teljesen érthető kategóriák közül talán csak az utolsó miértjét kell megmagyarázni. Én úgy tapasztaltam, hogy minél nagyobb egy város lokálpatrióta svungja, annál könnyebben ránt magába a miliő, és annál könnyebben integrálódsz te is. Ezért nem mindegy, hogy melyik helyen mennyire döngetik a mellkasukat a helyiek, hogy “mi bizony…”
Na, ez Szegeden úgy sikerült, hogy három év alatt már szegedinek vallottuk magunkat úgy, hogy a friss, fiatal feleségem szabolcsi lány, én pedig erős abaúji gyökerekkel rendelkezem, amire szintén büszke vagyok. Mindemellett most Debrecenbe költöztünk, ahol csak ámulunk és bámulunk, hogy hogyan is lehet még egy városban élni.
Ha most megkérdezed, hogy ezt hogyan sikerül helyre raknunk magunkban, akkor annyit szoktunk mondani:

Mi házasságot kötöttünk Debrecennel, de van egy szeretőnk: Szeged!

Ennek fényében, ha visszatérünk gondolatban Paprikalandre,Swagedre akkor így alakul a skála:

Hangulat: 9,5/10
Lehetőségek: 7/10
Gasztro-fejlettség: 9/10
Lokálpatriotizmus szint: 9/10

Ez elég elfogult elemzés 🙂

DEBRECEN

Bárki bármit mond, mostanra már annyira magával rántott a debreceni lokálpatrióta szint, hogy bőszen tudom védeni a legnagyobb előnye mentén a várost. Ez/ezek pedig a lehetőségei.
Még egy olyan város nincs – sajnos így kell írnom – Budapest mellett, amely ennyi lehetőséget tartogasson mind növekedésben, mind gyarapodásban, mind munkában, mind személyes fejlődésben.
Ez volt az elsődleges érv az ideköltözésünk mellett, és mindemellett a származásunkhoz legjobban illeszkedő földrajzi elhelyezkedés.
Aztán szépen lassan elkezdtük felfedezni Debrecen rejtett kincseit.  Ennek megismerésben ez a blog is hű társunk lesz.

És a legérdekesebb, hogy most az a szint, amely felé lépked a cívisváros azt hozza magával, hogy ezernyi ugyanilyen fiatal felnőtt, vagy idősebb családos költözik ide a környékre, akik – csak tippelek – ugyanazt a furcsa átmenetet élik át, mint mi nem olyan régen.
Arról nem beszélve, hogy a rengeteg egyetemista térképezi fel a várost évről-évre, hogy aztán vagy itt ragadjon, vagy ugyanolyan párás szemmel meséljen róla, mint mi Szegedről.
Ez a sorsközösség egy olyan furcsa harcosok klubja érzést hoz elő benned, hogy szinte cinkosan nézünk egymásra a 34-es, Felsőjózsa felé tartó buszon:

Te is nem régen költöztél ide, ugye?

Mondjuk ritkábban verjük össze egymást a Halköz átvezető, félsötét utcácskájában(ezért nem Harcosok Klubja), de ez csak további előnye, ha Debrecen az otthonod.
A város megismerésében és abba beleolvadásában még az út első néhány macskakövén járunk, de egy fentebb említett házasságnál kell is az, hogy újra és újra megismerkedjünk és dolgozzunk együtt a kapcsolatunkon Debrecennel.
Ennek fényében:

Hangulat: 7/10
Lehetőségek: 10/10
Gasztro-fejlettség: Ez sajnos 6,5/10, de komoly fejlődésen megy át a város éppen most.
Lokálpatriotizmus szint: 8/10

Ja, és imádjuk, hogy ennyi zöldfelület és fa van itt!

EGER

Ha igazi ékszerdobozt kell emlegetni, akkor Eger az. Az ott élők már is így emlegetik, amíg nem arról van szó, hogy milyen ott az élet. Mégis arra mutatott rá két egri barátom, hogy Egerbe betelepülni csak úgy nem lehet!
Ott be kell, hogy fogadjanak, de, ha nem vagy tősgyökeres egri, a bélyeget örökre hordoznod kell, de legalábbis két generáción keresztül. Ha ezt valaki alá tudná támasztani, azért hálás lennék!
Buszos osztálykiránduláson mindannyian jártunk már Egerben, így, vagy úgy láttuk már, így láthatjuk és érezhetjük, hogy a várral, a minarettel, a Szépasszony-völggyel és egyéb csatolmányokkal egyetemben Eger egy veszettül jó hely.

Hangulat: 9/10
Lehetőségek: 6/10
Gasztro-fejlettség: 8/10
Lokálpatriotizmus szint: 10/10

Ez a kezdeményezés/blog arra hivatott, hogy azoknak (is) segítsen, akik most, vagy az elkövetkezendőkben, egy mámoros, BMW friss kárpitillattal átitatott jövőben költöznek Debrecenbe. A dbrcn.hu-val együtt fedezzük fel a várost a legjobb helyeket, a különleges élményeket és az üdítő társaságokat kutatva…Veled együtt! Szállj be Te is és jöjjünk rá együtt, hogy az ország legnagyobb “vidéki” városa nagyon menő!

SZENTENDRE

Szentendrén egyszer jártam, de több forrásból és némi ködös emlékből is fel tudtam építeni a város képét. Így már egész könnyen illeszthettem a listába mind a három “e” hangzójával egyetemben.
A Dunakanyar, a Szentendrei-sziget, a Visegrádi-hegység mind-mind olyan természeti egységek, amelyek csak hozzá tudnak tenni a hangulathoz. Sajnos olyan léptékben, mint egy Debrecen, vagy Szeged nem lehet lehetőségekkel összehasonlítani – eképpen már Egernek is nehéz versenyezni nagyságban, de még így is megállja a helyét.
Ha Egerre azt mondtuk, hogy ékszerdoboz, akkor Szentendre az a ládika, amelybe a nagyitól kapott kedvenc fülbevalódat rakod. Bújtatóst és nem csíptetőst.

Hangulat: 8/10
Lehetőségek. 5/10
Gasztro-fejlettség: 6/10
Lokálpatriotizmus szint: ???

Szentendre nem Debrecen

Forrás: DunakanyarGO

+1. PÉCS

A lista renitense. Az “e” és “é” között annyi különbség van, amennyit a pécsiek emlegetnek az ő városuk és bármely másik város közötti különbségként.
Nincs is mit szépíteni Pécset érdemes megjelölni mediterrán városként és egyéb jelzőkkel felaggatni, de az biztos, hogy összetéveszthetetlen a hangulata.
Rá kellett raknom a listára!

Hangulat: 10/10
Lehetőségek: 7/10
Gasztro-fejlettség: 9/10
Lokálpatriotizmus szint: 10/10

Pécs nem Debrecen

Forrás:24.hu

Természetesen ez nem toplista, nem növekvő és nem csökkenő a sorrend. Egy lista, amelyre még így sem kerülhetett fel minden város így simán kialakíthatunk egy majdnem bekerültek listát:

 • Szerencs
 • Encs
 • Etyek
 • Keszthely
 • Levelek
 • Pere
 • Velence

És egy futottak még listát:

Becsehely, Becse, Bekecs, Beled, Beleg, Benk, Bercel, Beremend, Berente, Beret, Berkenye, Berkesd, Berkesz, Berzence, Besence, Beszterec, Bezedek, Bezenye, Cece, Cered, Csengele, Csenger, Csepreg, Csernely, Csesznek, Csesztreg, Csesztve, Decs, Demecser, Derecske, Deszk, Detek, Detk, Devecser, Ebes, Ecseg, Ecseny, Ecser, Edde, Edve, Egyed, Egyek, Elek, Ellend, Encsencs, Enese, Eperjes, Eperjeske, Erk, Eszteregnye, Ete, Etes, Fegyvernek, Feked, Gecse, Gelej, Gelse, Gemzse, Gerde, Gerjen, Geszt, Gesztely, Gyermely, Hedrehely, Hegyesd, Hegymeg, Hejce, Hencse, Herend, Heresznye, Hetes, Heves, Kecel, Kemecse, Kemence, Kemse, Kenderes, Kengyel, Kerecsend, Kerecseny, Kerepes, Keszeg, Kevermes, Lengyel, Letenye, Megyer, Mencshely, Mende, Merenye, Mernye, Meszes, Meszleny, Nemeske, Nemesmedves, Penc, Perecse, Pereked, Perenye, Peresznye, Pereszteg, Peterd, Pettend, Recsk, Regenye, Resznek, Segesd, Selyeb, Sellye, Szedres, Szeleste, Szemely, Szemenye, Szemere, Szendehely, Szente, Szentes, Szepetnek, Szerecseny, Szeremle, Szerep, Tekenye, Telekes, Tenk, Terem, Tereske, Teresztenye, Terpes, Tevel, Vekerd, Velem, Vereb, Verseg, Versend, Vezseny, Zebecke, Zsennye és természetesen Beszterce.

Kihagytam valamelyik települést? Hozzátennél még valamit? Van ötleted miről kellene írni? Írnál? a tartalom

Szívesen vesszük, ha csatlakozol gasztro kalandunkhoz a Debrecenben Ettem Facebook csoportban.
Ha követnéd a debreceni kalandjainkat és felfedezéseinket, akkor kövess be az Instagramon.
Köszönöm!


 

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This