Leteszteltük a debreceni advent gasztro kínálatát

Szerző: | dec 12, 2019 | Magazin | 0 hozzászólás

Ezt a bejegyzést Mikos Ákos írta. Ő a dbrcn.hu alapítója és egyik szerzője. Kedvenc “fogása” a hamburger, amelyre lesz példa az alábbi írásban. Szabadúszó műsorvezetőként és szövegíróként dolgozik, emellet él hal a rádiózásért és a podcastekért. Debrecenben főleg a lehetőségeket szereti és azt, hogy minden jön valami újdonság szembe. A Debrecenben ettem csoport feketeöves tagja. 🙂

Két nap is nekiindultunk Debrecen adventi vásárának, hogy szem-, de leginkább gyomorügyre vegyük a forgatagot. Arról már legutóbb írtunk, hogy mit érdemes apróságként betervezni, ha karácsonyi hangulatot szeretnénk magunknak és/vagy családunknak, de most egy másik viszonyítási rendszerbe helyezzük a zsibongást.

A debreceni advent nem gasztoadvent

Szögezzük le, hogy a debreceni advent nem gasztroorientált. A zamatbódék, szénhidrátellátó-egységek és zsírbunkerek csak stratégiailag elszórtan térképezhető fel. Éppen ezért a túránk elején kigondolt “majd megadjuk a bódé számát, hogy a debreceni dbrcn.hu olvasó ételkritikus sereg is megtalálja” ötletet hamar egy kék nejlonzsákba vágtuk és inkább csak nekiveselkedtünk.
Majd megtalálod alapon. Annyira azért nem bejárhatatlan a terület, pláne úgy, hogy indián babaszőttestől kezdve az erdélyi gomolyatúrón keresztül a késélezőn át MINDEN is-szintén-dettó-ugyancsak található – de ez majd egy másik bejegyzés lehet.

Alulreprezentált kolbászok

Ahogy arra már több, elmés megfigyelésben leszögeztük: Debrecenben valahogy pont a “híres” debreceni páros kultusz nem kerül annyira a szemed elé, mint ugye. Akad klasszikus lacipecsenyés a forgatagban, de valahogy nem a zsír sercegése adja meg az alaphangot az adventi vásárban. Helyette itt is befészkelte magát a street food kultúra.

A debreceni advent is tolódik a street food irányába.

A debreceni advent is tolódik a street food irányába.

Hamburgerek, “hotdogok” és egyéb utcai finger foodok kápráztatnak el. Ide tartozik, hogy az egyik ilyen lacipecsenyésnél vettem az első étkemet az idei debreceni adventben. A csirkés hamburger 1300 forintért nem emelt a magasságokba, de az őszinte jelzőt nyugodtan ráöltöztethetem. Nem ígért többet, mint amit adott. Erről a mutatványról, lentebb egy galériában találtok egy eldugott szomorú képet. Nem vagyok rá büszke. Mármint a képre…:(

Viszont életem egyik legtökéletesebb burgerét szintén itt fogyasztottam. Néhány nap késéssel érkezett meg életembe a libaburger. Ezt valahol az Aranybika előtti részen tudsz beszerezni. Isteni libafasírt, libamájjal és helyben, előtted pirított almakarikákkal, lilakáposztával, áfonyalekvárral és lehelet vékonyan majonézzel megkent, dióval megszórt bucival. A fontosabb adatokat megtalálod ebben a posztban:

Érdemes még megemlíteni, hogy a langalló kultúra sem követelt helyet magának két, maximum három kitelepülőnél. Meglepő. Helyette most az ír burgonya rajongás legszebb éveit idéző lapcsánka és krumplilángos hadjárat indult be a legjobban. Ezt a számtalannál eggyel kevesebb helyen kóstolhatod meg, már ha ugye. A néhol 900 forintos tócsni árról inkább mindannyiunk érdekében ne ejtsünk szót.

Édes ez a debreceni advent

Tél beköszöntével állítólag szeretünk jobban nassolni, mert bekuckózás, felhalmozás, felkészülés és miegymás. Azonban ez meleg környezetben fordult elő…eddig. A debreceni advent most hideg(ebb?) környezetben is megadja annak lehetőségét, hogy téli álmunkra bemedvésítsük az alakunkat. Kürtős kalács minden mennyiségben, de külön említést érdemel a spanyolos vircsafttal betörő churros jelenlét, amely csak elsőre meglepő. Egy magyaros adventi vásáron, másodikra inkább arra gondolsz, hogy ez a nagyi csörögéje, csak ledarálták kisütés előtt. Aztán betolod az egészet.

Különlegesség is akad a debreceni adventben.

Különlegesség is akad a debreceni adventben.

Az egyetlen vásárban kapható gofrit azonban nem tudom nyugodt szívvel ajánlani neked. Drága és nem jó. Nem finom. Bízom benne, hogy a jövőben remek waffelező helyek nyílnak a városban, mert eddig a Burger King tudja a legértékelhetőbbet felmutatni. Ha lenne másról máshol tudomásotok, akkor szóljatok nekünk kérlek! Megyünk tesztelni…

Apróságok, kézzel

Két tendenciát szeretnék még megmutatni. Az egyik, hogy az alant található galériában felfedezhető egyfajta nagy tea és forralt bor láz. Különleges kortyolgatókat bőven lehet kóstolgatni, sőt komolyan mondom, hogy példának okán ez a nagy bödönös megoldás külön szívet melengető. Csekkold a képet!
A másik ilyen, hogy rengeteg kézműves, sokminden mentes édességpult jelent meg, ezek közül az egyik leglátványosabbat szintén megtalálod a galériában.

Összesítve:

Nagyon jó és élvezem, amilyen irányba elindult food oldalról a debreceni advent. Jót lehet enni, de nem kell szétszakadni, hogy dönts. Ezt a nagy választékon edződött felfedező társaim, – vagyis akár Te – is szűk kínálatnak is érezhetnéd, de hát ez a forgatad soha nem erről szólt. Külön öröm, hogy a kuriózumok felé is elindultunk, és egy-két felülárazott tételen kívül egész követhető módon lőtték be a kínálatot.

 

Ha Neked is volt egy jó találatod, ettél valami megmutatnivalót a vásárban, akkor oszd meg Velünk a Debrecenben ettem Facebook csoportban.
LÉPJ BE, és segíts a város többi gasztro őrültjének!
dbrcn.hu

dbrcn.hu

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This