Debreceni érdekességek – Teszteld a tudásod mennyit tudsz az 5 tényből?

Szerző: | jan 15, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

Méltánytalanul keveset szoktunk tudni a lakóhelyünkről. Most az a célunk, hogy ezek a debreceni érdekességek olyan kis szsösszenetek legyenek, amelyeket egy-egy beszélgetés alatt be tudsz dobni, hogy extra menőnek, vagy műveltnek tűnj. Nem mintha szükséged lenne rá, de óriáskerékre sem volt, amíg…
Haladóbb fokozatban próbáld ki, hogy akkor dobod be a beszélgetésbe valamelyik debreceni érdekességet, amikor senki nem számít rá. Mondjuk 23:42-kor álldogáltok az Ibolya előtt.
Például:

Nem te: Huh, hallod majd a xy jegyzetet kölcsön tudnád még adni?

Te: Persze. Ohh jó, hogy mondod! Te tudtad, hogy Debrecen neve valaha rímelt arra, hogy zimme-zumm?

Így valahogy.
Lista!

Miért “cívis” város?

A cívis a latin polgár szóból ered, a középkorban polgárjoggal rendelkező személyt jelölte, az ókori Róma idején. Itthon az alföldi mezővárosok paraszti eredetű és még földművelésből élő vagyonos lakosságát jelentette, mára ezt a nevezéket csak a debreceni tradíciók őrizték meg – gondoljunk csak a szurkolóink “cívis város” rigmusára. A cívis köznapi olvasatban egy hagyománytartó, sajátos életformával rendelkező “réteg”, amelynek földje, tanyája van, mégis a városban él.

“Zimme-zumm”

Elsőként 1235-ben tűnik fel Debrecen neve írott formában. Jól gondoltad, természetesen a Váradi Regestrumként ismert ítéletgyűjteményben, igaz, ekkor még “Debrezun” alakban. Bár rímel erre a zimme-zumm, azért a Debrecen csak szebben cseng…:)

Tudtad, hogy itt is járt valaha villamos? Felismered melyik utca (2 pontért) 🙂

Úttörő tömegközlekedés

Debrecenben indult meg elsőként tömegközlekedés gőzhajtású városi vasúton (1884. október). Ezt váltotta fel a csilingelő villamos, a huszadik század elején, ami a mai napig részben a régi gőzvasút vonalán halad.

A CNN is Debrecenre voksol

Egy 2012-es felmérés során, (amit esküszünk, nem brit tudósok készítettek,) kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében 251 ezer vendégéjszakával, Debrecen Magyarország 13. legnépszerűbb települése.
2018-ban ez a szám 418 és fél ezer vendégéjszakára duzzadt, ráadásul a CNN is ajánlotta, mint európai turisztikai célpontot. Erre nemcsak cívisként, gyüttmentként, de úgy általában magyarként is igazán büszkék lehetünk!

Csokonai - Debreceni érdekességek

Azt tudtad, hogy ilyen tarka képzeteket rajzolt Debrecenben Lillának a híres költő?

Az irodalom nagyágyúi innen indultak

Itt kezdte újságírói pályafutását Ady Endre, Krúdy Gyula és Tóth Árpád is. A magyar irodalom számos kiemelkedő alakja itt született: Oláh Gábor, Szabó Magda, Tóth-Máté Miklós, valamint Csokonai Vitéz Mihály is.

Szívesen olvasnál még debreceni érdekességekről?

Akad még bőven muníció, vannak még debreceni érdekességek amelyeket megírnánk Neked.
Just for fun!
Ha Te is tudsz egy szinte haszontalan tényt Debrecenről, akkor írd meg Te is nekünk a frissen elindult új email címünkre:

hello@dbrcn.hu

Csodás napokat és egyetek, igyatok, majd írjatok a Debrecenben ettem csoportba.blog

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This