Egy pillantás az emberi létre Debrecenben – A MODEM fotós kiállításán jártunk

Szerző: | jan 31, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

Ezt a bejegyzést Bácsó Bettina, a dbrcn.hu kultúrügyi “szakreferense” írta. Betti imád jó kiállításokra, galériába, színházba és mindenbe járni, ahol egy kicsit zizeghet a kultúra. Az év első negyedében sok fotóval foglalkozunk itt a blogon. Most ennek adózunk ebben a bejegyzésben is.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én kifejezetten szeretek kiállításokra, múzeumokba járni, mert feltölt egy-egy alkotást nézni, újabb értelmezéseken törni a fejem és így tovább. Debrecen nem szűkölködik a kínálatban, így kikapcsolódás gyanánt válogathatunk az aktuális kiállításokból és helyszínekből. Így tettünk mi is, amikor a Modem egyik aktuális kiállítására, a Mélyáramok c. fotóválogatásra látogattunk el.

A tárlaton kortárs magyar fotográfusok művei mellett a klasszikusok képei is megjelennek.

Mi is köti össze tehát a kiállított képeket?

Én azt javaslom, hogy mindenki fedezze fel magának a párhuzamokat, a kapcsolatokat a képek között.

Miért pont ezt a kiállítást választottam?

Ma, amikor a fotózás eszköze, mint olyan, a zsebünkben van, és olyan természetesen az életünk részévé vált megörökíteni a pillanatot, mintha csak levegőért kapni, üdítő érzés más szemszögeket is felfedezni. Így olvasható a tárlat kiadványán is:

Ma, amikor milliárd számra készülnek portrék és önportrék az elektronikus eszközöknek hála, különösen fontosnak tetszik egy pillantást vetni az emberi jelenlétre a magyar kortárs alkotók művein.

Valóban, aki elmegy meglátogatni a kiállítást, az találkozhat önarcképekkel, portrékkal is. Mindig is izgalmasnak találtam ezt a műfajt, talán a sokszínű képek közül az emberábrázolások tetszettek a legjobban, legyen akár egy mereven beállított fotósorozat sváb közösségekről, vagy kísérletező önarcképek. Itt is igaz, hogy nem azon van a hangsúly, ami a képen van, hanem ami hiányzik róla. Számos ilyen szimbolikus, erős képpel találkozhatunk, a csendéletek közül is az ehhez hasonló, kísérletező darabok nyerték el legjobban a tetszésem.

Fotó: modemart.hu

Fotó: modemart.hu

A kiállítás március 15-ig megtekinthető.
Ajánlom akár egy szombat esti programnak is, hiszen még a zárás előtt is nyüzsög a galéria a város szívében.
A debreceni lakosok és az egyetemi jogviszonnyal rendelkezők pedig most figyeljenek!
A jegy kedvezményesen vásárolható meg, debrecenieknek egy ezresbe kerül, ha egyetemista vagy, akkor pedig háromszáz forintba. Úgyhogy ha eddig a könyvtáron kívül nem tudtad, mire használd az egyetemi kártyád, ide mindenképp hozd el egyszer.

Van egy jó tipped hová menjünk?
Esetleg te magad szervezel valami menő programot Debrecenben?

Keresd meg Facebook oldalunkat és írj ránk!

dbrcn.hu

dbrcn.hu

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This