“Nekünk kell visszahozni a valós értékeket” – Mundér Szőlősi Zsomborral

Szerző: | feb 5, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

2020 első három hónapjában kiemelten foglalkozunk a debreceni alkotók közül a fotósokkal. A Mundérban úgy ismerhetjük meg őket, hogy ugyanazt a nyolc kérdést keringtetjük közöttük, miközben kilencedikként ők dönthetik el, hogy ki legyen a következő. Az új generációs fotósok között az aktuális szereplőnk Szőlősi Zsombor, aki meglepő profizmussal vetette bele magát a feladatba. Ez a fajta hozzáállás a munkáin is tükröződik. Csak úgy tudom elképzelni őt, hogy teljes fókuszáltsággal áll kedvenc debreceni spotján és alkot. Máshogy nem lehetséges.

1. Miért a fotózás lett a nagy szerelmed?

Tizenévesen nem mindig találtam meg a közös nevezőt az emberekkel. A fényképezőgép egyfajta támasz volt vagy csatorna, ami rengeteget segített fejlődni nem csak a látásmódban, hanem emberileg is. Polgári diplomám szerint turisztikai manager vagyok, dolgoztam is pár évet vendéglátásban, de mindig is fotóztam mellette. Az utóbbi években főállásban foglalkozom fényképezéssel, aminek szinte napi szinten megvannak a kihívásai, de imádom.

2. Melyik részét/mozzanatát élvezed a legjobban a fotózásnak?

Talán a kedvenc pillanat, amikor maga a fotózás közben azt látom magam körül, hogy minden az eltervezettek szerint történik és egyik képről a másikra olyan anyagot tudok rögzíteni, amire évek múltán is büszke leszek.
Nagyon szeretem a tervezéses részt is, amikor leülünk a kreatív csapattal átbeszélni a tervezett munkát és mindenki hozzá tudja adni a saját szakmájából eredő ötleteit.

Szőlősi Zsombor

Szőlősi Zsombor

3. Hogyan fejleszted magad?

Próbálok lehetőleg mindenhonnan tanulni, legyen az egy nemzetközi konferencia, egy személyes workshop, online videó kurzus vagy akár egy podcast is.

4. Mivel inspirálódsz a fotózásokhoz?

Erre nincs egyértelmű válasz, mert mindig más. Az egyik leggyakoribb inspiráció számomra ha találok olyan videoklipeket, amelyek vizuálisan valami újat mutatnak. Ezen kívül rengeteg fotóst, cinematográfust és más vizuális művészt követek.

Cashback
Dexter
Steal Like an Artist – Austin Kleon
Sudoku
Túl sok van. Talán a fearlessphotographers oldalt tudom kiemelni.
A belváros rengetegszer volt már fotózásaim helyszíne, főleg a tér esztétikája és hektikussága miatt.

5. Mit adott az életedben a fotózás?

Számomra egy olyan kifejezési formát adott, amivel örök emléket készíthetek az emberekről, ezzel egyidőben velük átélve az eseményeket és megismerve őket. Folyamatosan tanít türelmesnek lenni, empatikusnak és azt, hogy bizonyos eredményekért igenis meg kell küzdeni, nincs rövidítés.

6. Mit tanácsolnál egy a szakma iránt még csak most érdeklődőnek?

Ha valaki tapasztalat nélkül gondolkodik a szakma elmélyülésében, először is legyen meg a tisztelete a több éves tapasztalattal rendelkezők előtt. Ha érdeklődik, azt alázattal tegye és lényegretörően. Mint nagyon sok szakma esetében, itt is érdemes mentort választani, miután az elméleti oktatás megvolt. Ezután pedig gyakorolni-gyakorolni-gyakorolni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dia és Marci Csodaországba varázsolva! 💘🌠
Ha szeretnél többet megtudni esküvőfotós munkámról, szívesen megnéznél teljes esküvői anyagokat, látogass el a honlapomra aztán beszéljünk az elgondolásaidról: www.szolosi.hu
/ \ / \ / #internationalweddingphotographer #internationalwedding #bride #groom #esküvő #esküvőfotós #esküvőfotózás #menyasszony#vscohungary #hungary #fotografnunta #ikozosseg #budapest #mik #naturallight #instadaily #debrecen #creatorswillcreate #couplegoals #thatsdarling #fearlessphotographer #radlovestories #utterlyengaged #theknot #stylemepretty #smpweddings #junebugweddings #photobugcommunity / \ @bleachfilm @ofhumans @dark.daisies @quietthechaos @l0tsabraids_ @globe_people @portraitfestival @portraitmood @mywed @lookslikefilm @thewandererscommunity

Szőlősi Zsombor fotós (@szolosi_hu) által megosztott bejegyzés,

7. Hogyan látod a fotózás jövőjét idehaza?

Nehéz megmondani mit hoz a jövő. Az embereknek egyre kevésbé fontos a nyomtatott fotó vagy fotókönyv. Minden média tartalmat kijelzőkön fogyasztunk. A legtöbb jegyes párról, akikkel találkozom, utoljára az érettségi tablófotózásukon készült értékelhető fotó. Itt jövünk mi fotósok a képbe, úgy gondolom nekünk kell visszahozni a valós értékeket. Nekünk kell elmagyarázni újra és újra, hogy mennyire fontos rögzíteni az emlékeket és nyomtatva is tárolni nem csak a telefon memóriájában.

8. Szerinted ki itthon a top3 előremutató fotós és miért?

  • Bodogán Sándor – Olyan portré munkákat oszt meg az oldalain, ami megmutatja, hogy itthon is lehet nemzetközi szinten fotózni.
  • Schram András – Talán már említve lett mások által is, egyszerűen irigylésre méltó meglátásai vannak és minden fotóján látszik, hogy szívvel-lélekkel csinálja.
  • Baksa Norbert – Folyamatosan megújuló, stabilan magas szintet hozó fotós, akinek bármelyik munkája inspiráló.

+1 Ki legyen a következő?

Beatrice Vivien Moraru

Nézd vissza a Mundér előző szereplőit ( 1, 2, ) és keresgéld a debreceni fotósokkal foglalkozó tartalmainkat márciusig bezárólag.
Miért?
Mert áprilisban terveztünk a Neked egy különleges programot. 🙂

dbrcn.hu

dbrcn.hu

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This