“A mai vizuális zajban egyre nehezebb korszakalkotó képet készíteni” – Mundér Beatrice Moraruval

Szerző: | feb 21, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

Az év elején indult és egyre izgalmasabb, ahogy alakul a Mundér, a dbrcn.hu saját szakmázós körinterjú-sorozata. Március végéig hatványozottan foglalkozunk a debreceni fotós élettel, mert egy eseményt szervez nekik a blog, egy olyat, amely még nem nagyon volt ebben a városban. Most Beatrice Morarut ismerhetjük meg, aki inspiráló gondolataival és válaszaival máris felskiccelte, hogy mit gondolhatunk a város új generációs fotósairól. Ismerd meg most őt! 

Beatrice Moraru

Beatrice Moraru

1. Miért a fotózás lett a nagy szerelmed?

Művészeti középiskolába jártam, egyetemen viszont egy mérnök képzést végeztem el. Gyerekkoromban és a művészetis évek alatt is folyamatosan alkottam, komponáltam, volt egy kis kitérőm a mozgókép és az animáció felé. Ugyan a tájépítész képzésen is lehetőségem volt tervezni, de hiányzott a kreativitásom másik oldala – a képalkotás. Egyetem alatt került előtérbe és mára főszereplővé vált a fotózás az életemben.  

2. Melyik részét/mozzanatát élvezed a legjobban a fotózásnak?

A tervezés részét is nagyon élvezem, folyamatosan új helyszínekre vadászom, viszont talán a fotózás utáni időszak a kedvencem. Amikor végre megnézhetem a képeket nagyképernyőn egyből elkap egy flow élmény. Elkezdődnek a maratoni szerkesztések, éjszakázások mire véglegesítem az anyagokat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Visszatérő ügyfeleim Panka és Csabó, az @intenzivneptanc oktatói. Kezdetektől törekszenek rá, hogy az online jelenlétük tükrözze azt az igényességet, ami a tanfolyamaikon is jelen van. Felismerték, hogy az online kommunikációhoz elengedhetetlenek a jó minőségű fotók, ezért minden új tánctanfolyam meghirdetése előtt promóciós fotózást szervezünk.⁠ .⁠ .⁠ .⁠ #vállalkozó #vallalkozo #instahun #artofhungary #vsco_hun #ti_hungary #tv_hungary #szabadúszó #ig_hun #ig_magyarorszag #socialmediaphotographer #storytellingphotographer #mik #iközösség #ikozosseg #magyarfotosok #brandphotography #brandphotographer #intenzivneptanc #intenzívnéptánc #magyarnéptánc #néptánc #népi #napinépi #jóanépi #táncos #táncosélet #tancosokvagyunk

Debreceni esküvő fotós (@malomfokusz) által megosztott bejegyzés,

3. Hogyan fejleszted magad?

Szerencsések vagyunk, hiszen szinte percenként kerülnek fel jobbnál jobb oktatóanyagok, workshopokból pedig már itthon is válogathatunk.

4. Mivel inspirálódsz a fotózásokhoz?

Filmek, sorozatok képivilága, Instagram. Szeretek archív felvételeket nézni, legyen az fotó, vagy mozgókép. Korniss Péter erdélyi sorozatait újra és újra megnézem, nem tudom megunni azt az őszinteséget, amivel a falusi emberek életét megörökítette. 

Her
Leftovers
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Egy új felfedezés – az Alias
Inkább vlogokat követek. Blogot akkor olvasok, ha adott téma után kutatok.
A Medgyessy sétány századfordulós villái mindig elvarázsolnak.

5. Mit adott az életedben a fotózás?

Egy rugalmas életformát, barátságokat és élményeket is. Mivel az esküvőkön végig a pár mellett vagyok, a legintimebb pillanatoknak lehetek a szemtanúja. Ezek az emlékek intenzívek és még mindig meg tudnak érinteni. 

6. Mit tanácsolnál egy a szakma iránt még csak most érdeklődőnek?

Minél több helyzetben próbáld ki magad, legyen benned alázat és merj tanácsot kérni tapasztaltabb fotósoktól. 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

A menyasszonyi és a menyecske ruha szimbolizálja most az óévet és az újévet. Fogadalmaim nincsenek 2020-ra viszont @socialight_secrets éves tervezője alapján még karácsonyi falatozás közben felvázoltam a következő esztendőt. Most viszont a költözés ideje alatt nem tudok rendesen elmélyülni, csak a maradék dobozokat számolom.🙈 Ti hogyan zárjátok 2019-et? Vannak bevett rituáléitok még január előtt? . . . #visualsoflife #bevisuallyinspired #pursuepretty #thatsdarling ⁠#weddinginspo #naturalwedding #rusticwedding #hungarianbride #menyasszony #mik #weddinggoals #esküvő #szerelem #menyasszonyvagyok #instahun #artofhungary #vsco_hun #ti_hungary #vidékiesküvő #ferjhezmegyek⁠

Debreceni esküvő fotós (@malomfokusz) által megosztott bejegyzés,

7. Hogyan látod a fotózás jövőjét idehaza?

A fotózásban alakuló változások globálisan is megfigyelhetőek, nem csak itthon. A mai vizuális zajban egyre nehezebb korszakalkotó képet készíteni, amire több év múlva is emlékeznek. Úgy gondolom a családi emlékőrzésre is hatással van, hogy minden pillanatunkat lefotózhatjuk egy telefonnal. A mai gyerekeknek már nem lesz olyan élmény felnőttként visszanézni a fotóikat, hiszen nincsenek válogatva, rendszerezve és a mennyiség mögött összemosódik a lényeg. 

8. Szerinted ki itthon a top3 előremutató fotós és miért?

Tombor Zoltán – A divatfotóiról ismert fotós 15 év után költözött vissza Magyarországra. Az új szakaszt a Hazafelé című divat-dokumentarista fotósorozattal indította. Kíváncsian várom, hogy az itthoni impulzusokból merre építkezik majd a művészete.

Wertán Botond – Ha hazai esküvői fotózás, akkor ő megkerülhetetlen. Kiemelném a barátnőjével, Lucával közös projektjüket a 100% handmade esküvői albumjaikat. Luca maga varrja, fűzi, tűzi és rajzolja ezeket a műalkotásokat. Ilyen album minőséggel még nem találkoztam a hazai esküvő szektorban. 

Zergi Borbála – Képi világa nőies, letisztult, érzékelhető egy kis skandináv hatás. Vannak nagyon feminin, érzéki sorozatai, de amit kiemelnék azok a nagymamájáról készült képei. Humor és ultramenőség köszön vissza a szuperNAGYI és a MAMI I COOLORS projektekből.

+1 Ki legyen a következő?

Tóth Evelin

Olvasd el a Mundér korábbi szereplőit és keresd a debreceni fotós élettel kapcsolatos egyéb tartalmainkat!
Ha pedig Te is fotóznál, vagy egy lenne egy tipped egy jó debreceni fotós projektre, amit érdemes lenne megírnunk, akkor jelezd nekünk Facebookon, vagy itt kommentben.
Köszönjük szépen!

dbrcn.hu

dbrcn.hu

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This