Kicsiknek és nagyoknak, az Óperencián innen és túl – a Vojtina Bábszínházban jártunk felnőttként

Szerző: | Már 7, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

A mesemondás fontosságáról nem máshol, mint a Vojtina Bábszínházban bizonyosodtunk meg vasárnap délelőtt. E két sor Arany János Vojtina Ars poetikájából származik, amely a színház névválasztását is ihlette:

„Győzz meg, hogy ami látszik, az való:
Akkor neved költő lesz, nem csaló”

A bábszínház saját hitvallása is egybeesik az Arany János által írottakkal, hiszen céluk, hogy gondolatokat ébresszenek és érzéseket keltsenek arról, hogy világra teremtődésünk, emberi voltunk értékei kiapadhatatlanok. Előadásaik ráébreszthetnek arra, hogy „hagyományaink, meséink, egyetemes kultúráink formálnak minket; a játékon, a képzeleten keresztül eljuthatunk olyan magaslatokba is, amit remélni sem tudunk addig, amíg meg nem tapasztaljuk.”

Tehát ha eddig azt hitted, hogy a bábszínház csak a gyerekeknek való, akkor tévedtél.
Vojtina Bábszínház

Forrás: Vojtina Bábszínház

Ám biztosan te is gyakran beleütköztél már a zsibongó gyerektömegbe egy-egy előadás előtt, hiszen a közkedvelt Vojtina Bábszínház a Nagytemplom közelében kissé eldugva, mégis központi helyen helyezkedik el. A színház kívülről is színes, bejáratánál a pelikán címermadarával, belépve pedig mesevilágban érezzük magunkat. Egészen megelevenedik ars poétikájuk, amit csak a gyerekek zsivaja tesz teljessé. De ha esetleg gyerek nélkül térnél be, az sem gond, hiszen kínálnak széleskörben előadásokat, amiket minden korosztály élvez, kicsiktől a nagyokig.
Mi ezúttal a műsoron lévő Óriásölő Margaret c. bábjátékot tekintettük meg.

Miért ezt az előadást választottuk?

A témák, amiket feldolgoz, hívogatóak, aktuálisak, és értelmezhetőek több korosztály számára, méghozzá több szinten is.
Biztosan ismerős az a helyzet, amikor a fiú egy kicsit „lányos” a lány pedig „fiús”, a saját környezetük pedig ezt egy kicsit nehezen fogadja el. De ha ők ketten összeakadnak, képesek akár hegyeket mozgatni, vagy ebben az esetben, óriást ölni.
A szeretnivaló és gondolatébresztő témát igényes kivitelezés fejeli meg, hiszen a dallamos élőzenés kíséret és a kreatív eszközhasználat csak hab volt a tortán a magával ragadó színészi- és bábjáték mellett.
Ezzel a párosítással az üzenet nem didaktikusan, hanem természetesen és könnyeden jön át mind a gyerekeknek és a felnőtteknek, egyaránt.

Milyen üzenetet vittünk haza?

 „Minden kornak szüksége van hősökre, de mesemondókra is, hogy a hősök tettei fennmaradjanak.”

Valóban, a mesemondás és a narráció fontossága bekúszott a bőrünk alá. Ezen kívül, megtanultuk, hogy azok lehetünk, akik csak akarunk, (társadalmi) előítélet nélkül, csak előbb a belső korlátjainkat kell ledönteni.

Ha még nem voltál bábszínházba, vagy feltöltődésnek az kell, hogy a mesék varázslatos világa emlékeztessen az örök emberi értékekre, ajánlom, mint vasárnap délelőtti program!
Jártál már mostanában?
Miért szeretted?

Írd meg nekünk és beszélgessünk erről is egy jó a Facebook oldalunkon.
Köszönjük a Vojtina Bábszínháznak a jegyeket. 🙂

dbrcn.hu

A bejegyzést Bácsó Bettina írta.

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This