7+1 film bezártság idejére, amelyben Debrecen az egyik szereplő

Szerző: | Már 25, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

Hány filmet ismersz azok közül, amelyeknek helyszíne Debrecen?
Ezen a héten filmekkel szeretnénk segíteni Téged. Olyan “mozizható” lehetőségeket szedtünk listába, amelyek az otthonodban is megidézhetik Debrecent. 

8 film Debrecen lista

Az egyik kedvenc játékom, ha úgy nézek magyar filmeket, klipeket hogy keresem a háttérben: vajon felismerem-e hol járunk, mi a helyszíne?
Mióta Debrecent választottuk otthonunknak kajtatom az olyan filmeket, amelyeket a városban forgattak. Most ebből hozok egy nagyobb merítést Neked, hogy miközben továbbra is az a legjobb, ha minél kevesebbet érintkezel a külvilággal legyen valami igazán debreceni is a lehetőségeink között. A lista elkészítésében nagy segítség volt a Debrecenben Hallottam…csoport egy korábbi posztja.

Fehér tenyér

Hajdu Szabolcs 2006-os filmje egy fiatal tornász Dongó Miklós pályafutását, de leginkább megpróbáltatásait követi végig. Debrecen duplán helyszíne a Fehér tenyérnek, mivel a vége a debreceni tornász-világbajnokság döntőjén játszódik, emellett Dongó gyerekkorát Fényesudvar egyes részein vették filmre.
Kármen, a Debrecenben Hallottam…csoport tagjának beszámolója szerint:

Lenézünk, hát egy halom bazi nagy szélgép, szerelik le a rendszámtáblákat…etc.

#Sohavégetnemérős

A #Sohavégetnemérős egy 2016-os film, amelynek a rendezője Tiszeker Dániel, producere Lévai Balázs – egyébként Lévai volt a rendezője a tavalyi Virágkarnevál stadionbéli showjának.A film tulajdonképpen a Wellhello filmje, amely több jelenete a főtéren és a Nagyerdőn is játszódik.

Életem legrosszabb napja

Talán az egyetlen igazi debreceni produkció, ahol nemcsak a helyszínek, hanem a szereplők nagy hányada is debreceni. A történet szerint

András most töltötte be ötvenedik életévét. A születésnapi buli nem úgy sikerül, ahogy tervezte, ráadásul másnap az élettársa, a húsz évvel fiatalabb Nóra is faképnél hagyja. Ezután váratlan, hol drámai, hol groteszk események követik egymást

– írja a Port.hu az összefoglalójában.

Fotó: dehir.hu

Mozizz otthonról Debrecenben

Az Életem legrosszabb napja egyébként pont március 26-án 17:30-tól debütál elsőként az Apolló mozi online premiereket bemutató sorozatában. A “vetítés” után az Apolló Facebook-oldalán egy beszélgetést hallhatunk a film alkotóival. Részletek holnap érkeznek még itt a dbrcn.hu-n és előre felfedezhetőek az Apolló mozi Facebook eseményében.

Macerás ügyek

Hajdu Szabolcs második filmje a listán, de valójában karrierje első nagy játékfilmje. Az egyszerűbb storyline-nal, de összetett karakterekkel operáló film több képkockáján is felismerni Debrecent, miközben a történet is simán lehetne csak debreceni.
2001-ben mutatták be.

Fotó: dehir.hu

Anyám és más Futóbolondok a családból

Berta, a középkorú újságíró 92 éves édesanyját ápolja. A demens öregasszony néha a lányát, néha már magát sem ismeri meg, azonban folyamatosan mesél. Elmondja a család százéves történetét, hogyan költöztek Trianon után Erdélyből Debrecenbe, Debrecenből Budapestre, Budapestről Tatabányára és így tovább. Sajnos nem láttam még, de egy próbát megér, hogy vajon hogyan tűnik fel Debrecen az alkotásban?

Kossuth papja

Ha már kosztümös filmek…
2015-ben készült ez a tévéfilm, amelynek forgatásaira még sokan emlékezhetünk is. Ha éppen itt tanultunk, vagy voltunk a városban…
A film Könyves Tóth Mihály debreceni református lelkész az 1848-49-es szabadságharcban betöltött szerepéről szól. A Kossuth papja főszereplője egyébként Bakota Árpád a Csokonaiban most is – vagyis most pont nem, de alapjában véve igen – rendszeresen játszó színész.

Fotó: Médiatanács

Új esély (New Chance)

A teljesen angol nyelven forgatott produkció az első magyar keresztény nagyjátékfilm, amelyet egy adventista író és filmrendező, Czeily Tibor álmodott meg és vitt vászonra.A 102 perc hosszú magyar alkotás debreceni helyszíneken játszódik Mesterházy Gyula és Waleska Latorre főszereplésével. Műfaját tekintve filmdráma (keresztény motivációs film) –  írja róla a gyereahogyvagy.hu.

Dobogó kövek

2010-ben doppolt a szép emlékű Johnny Gold filmje, amelyben a Nagyerdő egyes parkolóinak szerepeltetése mellett még helyszín a Calico Jack étterem is. Illetve, ha felismeritek, hogy szerintetek melyik kocsmában/pubban tanyáznak sokat a film során, akkor külön örömmel vesszük, ha megírjátok nekünk üzenetben a Facebook-oldalunkon.
Köszi!
A ma estéteket pedig azzal szeretnénk megtámogatni, hogy idelinkeljük a teljes alkotást, így nézhetnénk ezt ma…kvázi együtt.
Jó szórakozást!

Tetszett a lista?
Mutasd már meg másoknak is kérlek!

Ha pedig adhatunk még tippet film ügyben, akkor nézz be még a héten ide a dbrcn.hu-ra, mert még két bejegyzést tervezünk – legalább –  Debrecen és a filmek vonatkozásában, hogy jobban teljenek az estéid.

Isten áldjon!

dbrcn.hu

dbrcn.hu

 

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This