Ezek a debreceni filmek kötelezőek – TOP 3 a klasszikusok közül

Szerző: | Már 27, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

A héten debreceni filmeket ajánlunk Neked.
Olyan filmeket, amelyekkel az otthon biztonságában is megidézheted Debrecen hangulatát. A mai ajánlatainkkal ráadásul egy debreceni időutazáson is részt vehetsz.

debreceni filmek

A minap azt a nyolc filmet szedtük listába neked, amelyet Debrecenben forgattak. Már akkor is többen jeleztétek, hogy azért a legklasszikusabb klasszikus felférhetett volna az összesítésbe.
Az ok nagyon egyszerű:

egy külön bejegyzést szántunk a régi filmeknek.

Van valami különleges hangulata, amikor régi filmeket néz az ember. Nem csak a történet, a másfajta stílus és tempó, a jelmezek, de még a helyszínek is duplán érdekesek. Egyrészt azért, mert egy 1960 környékén készült filmben még az akkori környezet is jócskán eltér a mostanitól, másrészt azért, mert a díszlettervezők ilyenkor törekedtek még korhűbbé tenni a milliőt.
A mostani válogatásban két Móricz Zsigmond klasszikust feldolgozó filmet és egy igazi dokumentum- (de inkább szocio) filmes csemegét ajánlunk Neked, amelyre érdemes “befizetni” egy #maradjotthon mozi alatt.

Légy jó mindhalálig!

A film alapját adó, echte debreceni könyv éppen ebben az évben 100 éves. A megjelenése után 40 évvel készítettek belőle egy filmet is, amelyet feket-fehérben élvezhetünk és legeltethetjük szemünket a képi világán is. A sztoriról szinte felesleges is értekezni, mert élenken élhet bennünk legalább a Kötelezők röviden valamelyik változatából, de az biztos, hogy a filmnek érdemes és majdnem “kell” is szánni egy kevés időt. Debreceniként máshogy nézed…és majd máshogy olvasod.

Előkészületben: Újraolvastam felnőtt, debreceni fejjel a Légy jó mindhalálig! - ot
A filmet teljes egészében megnézheted itt:

Légy jó mindhalálig (Ranódy László, 1960) from Nemzeti Filmintézet Filmarchívum on Vimeo.

Pillangó

Szintén Móricz Zsigmond írása alapján készült, de ezúttal 2012-ben vitték vászonra az alkotást.
Reviczki Gábor, Cserhalmi György, Szirtes Ági játszik a tévéfilmben, amely egy szerelmet mutat be. A bajokon győzedelmeskedő és mindenható, hatalmas szerelmet.
A helyszín állítólag Debrecen -is-, de sokkal inkább az “akkori világ” kap benne teret.
Nagyon ajánlott, sokan dicsérik az operatőri munkát.

Részlet a filmből.

Fekete vonat

Húsbavágó, fojtogató mégis igazi hangulatú dokumentumfilm, vagy sokkal inkább megrázó riport a Kádár-korban zakatoló munkásvonatok utasairól.

Az 1950-es évektől, Magyarország keleti régióiból indulva, dolgozók tömegei ingáztak az otthonuk és a többszáz kilométer távolságra található munkahelyük között.

– írják a film adatlapján. Az itt bemutatott férfiak hét közben munkásszállásokon laktak, hogy aztán hétvégén először haza, majd vissza zötykölődjenek a Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon a baljós nevű “fekete vonatokon”. A kétnapos forgatás során elsősorban a mozgó vonaton és a munkások otthonaiban, az újfehértói kocsmában és a romatelepen rögzítettek interjúkat a készítők. Debrecen ugyan nem mutatja meg az arcát, de ha igazi időutazást szeretnél nézni a szigorúan vett környék hangulatába, akkor ezt érdemes meggugliznod.

Ismersz még filmeket?
Megnéztél valamit és kikívánkozik belőled két sor?

Keresd meg Facebook oldalunkat, kövesd be és kommentelj oda, mert szeretném életben tartani Veled a kapcsolatot.

dbrcn.hu

dbrcn.hu

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This