Ezt nézd meg Debrecen! – 7 film debreceniektől debrecenieknek

Szerző: | Már 29, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

Ezen a héten kétszer is debreceni filmeket gyűjtöttem össze az esti mozizásokhoz bezártság idejére. Ezeket itt és itt találod meg. A filmekkel foglalkozó mini-“sorozat” záró részeként egy rapszódikusan fel-feltűnő új rovat indul el.
Ez az “Ezt nézd meg Debrecen!”.

Debreceniek filmjei

(Köz)ismert debrecenieket, menő és erős debreceni közösségek vezető személyiségeit kértem meg, hogy ajánljanak egy-egy filmet, amelyre szerintük érdemes időt szánni. Ez természetesen csak ajánlat, ötlet, amely segíthet abban, ha kicsit kifogytál a választási lehetőségekből.
Nézzük is ki és mit ajánlott!

Löki Viktor – Streets of Debrecen: Szólíts a neveden

Viktorral egy hónapja lehet hallgatni egy beszélgetést a podcast menüpontunk alatt. Most kikértem a véleményét flimügyben is.

Nekem az utóbbi egy év legjobb és legmeglepőbb filmélménye a Call me by your name volt. Elég szenzitív topic, amit mégis sikerült természetesen bemutatni

Az André Aciman könyvéből készült filmadaptáció valóban erősen könnyed módon feszeget kérdéseket. Az alapsztori szerint a Call Me By Your Name az 1980-as évek elején játszódik, egy értelmiségi család lombardiai nyaralójában. Itt tölti a nyarat szüleivel a 17 éves Elio, aki szép lassan beleszeret professzor apja náluk vendégeskedő új amerikai asszisztensébe, a huszonéves Oliverbe. A többit már derítsük ki a filmből.

Erdei Nóra – Explore Debrecen: Fallal szemben

Fotó: visitdebrecen.com

Nóra szerelemgyereke az Explore Debrecen az egyike azon kezdeményezéseknek, amelyek a várost egyedi nézőpontból mutatják be egy-egy séta során. Na, hasonlóan egyedi nézőpontot kaptam, amikor megkértem, hogy ajánljon egy filmet:

Sok filmet nézek a mai napig, de valahogy ritkán látok olyat, ami maradandó élményt jelentene. Amit jó szívvel ajánlok, mert szinte elsőre eszembe jut, az Fatih Akin német-török rendező Fallal szemben című filmje 2004-ből. Ez volt az első nagyjátékfilmes rendezése, több díjat is nyert vele, többek között a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját. A versenyprogram zsűrijét Frances McDormand vezette, aki azt mondta a díjátadón a rendezőnek, hogy a filmje maga a rock and roll.

A film előzetesét itt lehet megnézni:

Papp Dániel – Debrecenben Hallottam: Végtelen útvesztő

Dani a Debrecenben Hallottam csoportnak az egyik adminja, amely a majdnem százezres “létszámával” jócskán fontos szerepet tölt be a jelenlegi helyzetben. Éppen ezért kértem meg, hogy ajánljon egy filmet, amelyet a bezártság idején érdemes megnézni.
A Végtelen útvesztő azért egyszerre stilszerű és ugyanakkor gyomorbavágóan időszerű, mert egy szabadulós-horror-thriller. amely most a bezártság toposzán ugrálva az egyik leghúsbavágóbb élmény sokunk számára.
Köszi a tippet Dani, itt kedvet kaphatsz a filmhez Te is:

Szabó-Thalmeiner Dóra – slammer, fotográfus: Tajtékos napok

Szabó-Thalmeiner Dóra

Szabó-Thalmeiner Dóra

Debrecen regnáló slam poetry bajnoka – és, amíg nem tudunk versenyt szervezni egy darabig így is lesz – egy Michel Gondry alkotást ajánlott nekünk, amely egyes kritikák szerint eszement szép és kegyetlen.
Dóri így ír róla:

Nagyon erőteljes metafora-rendszerrel dolgozik a film, és a szinte költőisége mellett reflektál politikai jelenségekre is. És így “fotós szemmel nézve” a film képi világa pedig gyönyörű, a snittek és összevágások számomra lenyűgözőek.

Az előzetes alapján pedig többször vonod fel a szemöldököd, mint egy Edda koncert alatt, de jólesően, sőt bizsergetően bizarr anyagnak tűnik:

Fejér Tamás – Apolló mozi: Jurrasic World

Fejér Tamás Apolló mozi

Egy filmes szakembert is “kötelező” volt megkérdeznem, és ki lehetne Debrecenben a legkézenfekvőbb választás, mint a filmes szentély vezetője Fejér Tamás.

Mivel csak egy filmet lehet ajánlani, most engedek a gyermeki énemnek, és nem a kedvenc, az életemet megformáló drámákból helyezek egyet a látóteretekbe, hanem egy könnyed, kendőzetlenül popcorn darabot. A Jurassic World képes volt arra, hogy méltóképp támassza fel Steven Spielberg klasszikusát, kiszolgája a hozzám hasonló, régi fanatikusokat, és az új generációt is berántsa a dínós mókába. Számomra ez egy tökéletes kalandfilm, könnyedségével, mindig levesz a lábamról, és mint olyan, nem a legjobb (mert az első és második rész felülmúlhatatlan, zsigeri mesterművek műfajukon belül) darab a sorozatból, de a legkönnyebben fogyasztható akárhol, bárkivel, és bármikor.

És valóban, ha már kikapcsolódás, akkor egy ilyen film kell nekünk:

Az Apolló mozi a napokban indított el online vetítéseit és szakmai beszélgetéseit, amelyeket pont Fejér Tamás vezet. A programról bővebben ITT is olvashatsz!

Katonáné Kovács Judit TEDxDebrecen: Avatar

Nekem a kedvenc filmem az Avatar. Covey “kölcsönös függőség” üzenetét is eszembe juttatja. Részeink vagyunk a társadalomnak, természetnek, meg kell tanulnuk, hogyan tudunk együtt élni.

Mikos Ákos – dbrcn.hu: A remény rabjai

Fotó: Sztelek Reni és Szabó Lóránd

Fotó: Sztelek Reni és Szabó Lóránd

Én is szeretnék ajánlani egy filmet, méghozzá az all time kedvencemet A remény rabjait. Ha nagyon kultúrsznob szeretnék lenni, akkor keresnék párhuzamot a mostani önként vállalt/félig kényszerű bezárkózásunk és a film börtönélet tematikája között. Heyette inkább csak ott találnék heuréka pillanatot, amikor a szabadságról és reményről értekeznek benne.
Azokat imádom hallgatni, a filmet pedig nagyon szeretem.

Neked is lenne egy tipped?
Keresd meg ezt a posztunkat a dbrcn.hu Facebook-oldalán és kommenteld oda kérlek!

dbrcn.hu

dbrcn.hu

 

 

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This