“Imádom, amikor a természetes fények spontán tökéletesek lesznek’ – Mundér Tóth Evelinnel

Szerző: | ápr 15, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

Az év elején indult a Mundér, a dbrcn.hu saját szakmázós körinterjú-sorozata. Az első körben debreceni fotósok adják egymásnak ugyanazt a néhéény kérdést. Zárásképpen Tóth Evelin az új generáció egyik leghitelesebb tagja kapta a kérdéseket.
Ismerd meg őt is!

1.Miért a fotózás lett a nagy szerelmed?

Mikor kiskoromban folyamatosan kivettem szüleim kezéből a fényképezőgépet, majd végül minden eseményen nálam volt így rájöttem, hogy a fotózás lesz az a hobbi, ami egyszer hivatássá tud válni nálam. Ez így is lett. Mára, ha a gép a kezembe kerül a világ külső zajai megszűnnek és csak az adott témára koncentrálok. Középiskolás tanulmányaim során a művészet felé kezdtem orientálódni és, ahogy lehetőség adódott rá megkezdtem a felsőfokú fotográfiai tanulmányaimat is, melynek köszönhetően rájöttem mely területe érdekel leginkább a fotográfiának, amiben kifejezhetem magam.

2. Melyik mozzanatát élvezed legjobban a fotózásnak?

Imádom azt a pillanatot, amikor a természetes fények spontán tökéletesek lesznek a modelleim arcán és ehhez a momentumhoz klappol a helyszín is. Ilyenkor elkap a teljes extázis és minden létező szögből elkezdek fotózni, hogy a legtökéletesebb legyen a kompozíció. Ezt követően pedig alig várom, hogy retusálhassam. 🙂

3. Hogyan fejleszted magad?

Nagyon szeretek kísérletezni a fényekkel. Szerintem az emberben akkor rögzül leginkább egy munkamódszer, ha saját maga fejleszti ki azt. Természetesen élek az internet adta lehetőségekkel és oktató videókat is segítségül hívom, de ez főleg az utómunka esetén jellemző.

4. Mivel inspirálódsz egy fotózáshoz?

Pinteresten és Instagramon szoktam a legtöbb időt eltölteni egy-egy fotózás előtt. Valamint a kedvenc fotósaim anyagait végig pörgetve inspirálódok helyszín, vagy világítás terén.

5. Mit adott az életedben a fotózás?

Számomra a teljes szabadságot adja, mind alkotás és életérzés terén. Ritkán tudja pótolni más azt az érzést, amit egy-egy sikeres anyag generál bennem.
Másrészt pedig az önismeretet. Szerintem a fotós szakma egyik legnagyobb előnye, hogy két fotós nem tud ugyanolyan képet produkálni és az egyes végkifejlett anyagok tükrözik a fotós egyéniségét. Ez által én is többet megtudtam magamról és a céljaimról.

6. Mit tanácsolnál a szakma iránt még csak most érdeklődőnek?

Merjen kérdezni a szakmabeliektől, illetve használja ki, hogy manapság már rengeteg ingyenes online lehetőség van, ami segítség lehet. Kísérletezzen a technikai lehetőségekkel közben pedig legyen nyitott az építő jellegű kiritkára is. Ezek egyvelegével szerintem egyszerűbben kialakulhat a saját hangja a szakmán belül.

7. Hogyan látod a fotózás jövőjét idehaza?

Nagyon telített a fotós szakmai itthon. Szerintem a magyar munkaerőpiacon csak ritkán van lehetőség fix elhelyezkedésre.
Inkább a vállalkozásban látom a jövőt.

8. Szerinted ki itthon a top3 előremutató fotós és miért?

Oleg Borisuk – A divatfotói rendkívüli igényességről és profizmusról árulkodnak. High fashion kategóriában a legkiemelkedőbb fotósnak tartom. Tehetsége pedig szakmai alázattal párosul, amit gyakornokként volt szerencsém tapasztalni.

Balla Viven – Sokat inspirálódom a képeiből. Imádom a lifestyle és a kalsszikus divatfotó keveredését munkáiban. Lenyűgöző, ahogy egy adott helyszín adottságait ki tudja használni és divatkontextusba helyezni. Szinte könyvként lapozgatom a streestyle fotóit.

Pappschneider photography – Ők egy fotópáros, akikre esküvői kampány munkáik által figyeltem fel először, majd követtem a munkásságukat a továbbiakban is. Nagyon szeretem a képeik naturális atmoszféráját. Szintén sokat inspirálódom a munkáikból.

A Mundér fotósokkal foglalkozó sorozata ezennel véget ért. Olvasd el további részeinket itt, itt, itt is és pláne itt is
Hamarosan új “szakma” kerül a fókuszba és új nyolc kérdés, amely Debrecen új generációs szereplői között jár körbe.
Stay tuned!

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This