Ezt nézd meg Debrecen! – 7 könyv debreceniektől debrecenieknek

Szerző: | ápr 17, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

Újra jelentkezik a dbrcn.hu “Ezt nézd meg Debrecen!” c. rovata, amelyben ismertebb debreceneieket, városi szereplőket kérünk meg, hogy ajánljanak egy kedvencet.
Ezúttal egy-egy könyvet mutatnak Neked és Nekem!

könyvek Debrecen ajánlat

könyvek Debrecen ajánlat

Nagy Nóra (Mindset for You) – Feldmár András:Credo

Szerintem ez a könyv egy önismereti kísérő. Nehéz olvasni, én csak darabokban ajánlom megemészteni. Viszont ha foglalkozol önfejlesztéssel, önismerettel, akkor egy ponton túl érdemes kézbe venni, hogy megismerhesd milyen mélységekbe és magasságokba lehet még eljutni ebben a végtelen folyamatban. Éjjeliszekrényem állandó darabja.

Puskás István (kulturális ügyekért felelős alpolgármester, Debrecen) – Ambrus Zoltán: Midas Király

Fotó: dehir.hu

Városunk egyik mára elfeledett szülötte Ambrus Zoltán a századforduló hajdan külföldön is sikeres írója, remek novellái mellett most regényét, az 1906-ban megjelent Midas királyt ajánlom olvasásra, hisz az otthon töltött napok pont alkalmasok ara, hogy az irodalmi műveltségünk kötelező részét képező klasszikusokon túl kalandozzunk, felfedezéseket tegyünk a múltban is, kivált, ha az valamilyen módon Debrecenhez is kötődik.
Ha kedveljük a monarchia világát, a boldog békeévek dekadenciáját, az akkor megszülető modern metropolisz, a Párizs mintájára fejlődő (és az irodalomban is felépülő) Budapest mítoszát, atmoszféráját, figuráit, akkor a Midas király igazán élvezetes utazás a múltba.

Nem tökéletes mestermű Ambrus regénye, ám én igen kedvelem melankolikus hangulatát, aki vonzódik Szindbád világához, az kedvét lelheti ebben a történetben is, ami a maga korában utat talált olvasóihoz, külföldön is (én két olasz kiadásban is rátaláltam itáliai antikváriumokban); hajdani népszerűségét jelzi, hogy 1919-ben film is készült belőle. A korszak nagy elbeszélőinek és lírikusainak árnyékában ugyan nem mérföldköve a magyar irodalomnak, de bőven több figyelemre méltó még száz év múltán is, mint amennyire nem emlékszünk már rá

A regényt otthonról is könnyen elérjük IDE KATTINTVA.

Karácsony Gyöngyi (főigazgató, Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár) – Jasper Fforde: A Jane Eyre eset

A fiaimnak vettem meg a könyvet: kamaszkorom egyik kedvenc olvasmánya volt a címadó Brontë könyv. Z generációs fiúgyerek ilyet ritkán olvas, hátha ilyen módon kapcsolatba kerülnek. Érdekes meglepetés volt számomra: olyan világot “telepít” a képzeletünk képernyőjére a szerző, ahol az irodalom a társadalmi értékrend elsőrendű fokmérője; ezek alapján szerveződnek a pártok, vérre menő viták folynak a Shakespeare művek valós szerzőjének kilétéről. Középpontjában egy sokoldalú nyomozó, egy mindenre elszánt bűnöző, és egy fondorlatos bűntény áll. Jól érthető a regény az alapművek (brit irodalom) ismerete nélkül is, ugyanakkor sarkallhat ezek megismerésére, újraolvasására. Talán a legfontosabb vonása számomra ahogyan leképezi az olvasmányélményt: ahogyan belépünk az alkotásokba, amikor a cselekmény vagy a hangulat behúz egy műbe

Katschthaler Anna (slammer, DebreSlam) – Sandra Cisneros – The House on Mango Street

Ez a regény gyönyörűen írja le egy mexikói származású amerikai lány történetét; ahogy felnő, a multikulturalitás élményét, az identitás kialakulását és azt, milyen fogadtatásban részesül egy ilyen család a 20.századi Amerikában (a regény 1984-ben [haha] jelent meg).  Amitől a regény különleges, az a költői vonások a szövegben: Cisneros nem csak író, költő is, és a regény rengetegszer rímel, ritmust vesz fel, poétikai eszközöket használ.
Ettől lesz igazán gyönyörű. Pont emiatt eredeti angol nyelven ajánlanám elolvasni

Tóth Szabolcs (slammer, Debrecen) – Dmitry Glukhovsky: Metro 2033

Szabolcs Annával közösen alkot egy slam csapatot A Tehetséges és a másik néven. Jelenleg ők vezetik a DebreSlam kupasorozatát.

A karantén hangulathoz bőven illik egy a moszkvai metróhálozatban játszódó posztapokaliptikus regény. Ha valakit érdekel a mi lenne ha kérdés egy atomháború kapcsán, akkor kihagyhatatlan darab. Glukhosvksy remekül megfogja az emberi létnek azon részét miként az emberek még a föld alatt is széthúznak különböző ideológiák mentén. Ha tetszik a könyv, a trilógia további két része is ugyanilyen mestermű.

Szakács Zsuzsi (kulturális menedzser, Vojtina Bábszínház) – Náray Tamás Zarah trilógia

Náray Tamás Zarah trilógiáját ajánlom a kedves olvasóknak. Nekem az első kötet a kedvencem, de a harmadikat én is most olvastam el a karantén alatt. Ez egy izgalmas és mozgalmas családtörténet, ami egy zsidó kislány – később asszony – sorsán keresztül mesél az életről, és a boldogsághoz vezető szövevényes utakról.

Kovács László (ötletgazda, Bandmap) – Jonas Jonasson – A 101 éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik.

Azért ezt ajánlom, mert helyből két könyv, hiszen ez “A 100 éves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt”  folytatása. Jonas Jonasson a svéd Rejtő Jenő. Lehetetlen vigyorgás nélkül olvasni a könyveit.
Neked is lenne egy tipped?
Keresd meg ezt a posztunkat a dbrcn.hu Facebook-oldalán és kommenteld oda kérlek!
dbrcn.hu

dbrcn.hu

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This