“Öröm viszontlátni egy tökéletesen elkapott emberi érzelmet” – Mundér Szabó-Thalmeiner Dórával

Szerző: | ápr 29, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

Még valamikor az év elején indult el a Mundér c. rovatunk a dbrcn.hu-n, ahol ugyanazon szakma debreceni alakjai adják egymásnak kéthetente ugyanazt a néhány kérdést. Év elejétől a város fotósaival ismerkedhettünk meg. Ez a kör most végleg bezárul és egyben egy új is nyílik. Szabó-Thalmeiner Dóra egy dupla részes Mundérben mutatkozik be először mint debreceni fotós, majd az új kört megnyitva, mint debreceni slammer. 
Ismerd meg most Dórit, mint fotóst!

1. Miért a fotózás lett a nagy szerelmed?

Azért kezdtem el fotózni, mert eszméletlenül megfogott Robert Capa egyik fotósorozata, amin fotókkal szemléltette a másodpercek múlását.
Ez annyira lenyűgözött akkor, hogy muszáj volt elkezdenem fotóznom nekem is.

2. Melyik részét/mozzanatát élvezed a legjobban a fotózásnak?

Én főként szociofotókat csinálok, nagyon érdekelnek a dokumentarista sorozatok, ahol rendesen „kutatás szerűen” foglalkozok emberi történetekkel. Emiatt nagyon nagy örömöt jelent számomra egy-egy szinte tökéletesen elkapott emberi érzelmet viszontlátni a fotóimon.

3. Hogyan fejleszted magad?

Rengeteget fotózok cél nélkül, csak elindulok a környéken az utcákon sétálni és próbálok új aspektusból tekinteni dolgokra.
Ez segít talán a legjobban nekem.

4. Mivel inspirálódsz a fotózásokhoz?

Mindig saját élethelyzeteim motiválnak, nem igazán hagyatkozok más, külső inspirációkra. Az aktuális gondolataim alakítanak ki mindig bennem egy színvilágot, így visszatekintve én például nagyon jól meg tudom különböztetni a korszakaimat a színek miatt – volt sötétkék, arany, és most aktuálisan halvány rózsaszín.

5. Mit adott az életedben a fotózás?

Húha, a fotózás egy olyan lételememmé vált, ami nélkül már el sem tudom képzelni magam. Egy stabil pontot jelent számomra, ami lassan munkámmá is válik.

6. Mit tanácsolnál egy a szakma iránt még csak most érdeklődőnek?

Vegye kezébe a kamerát és induljon el fotózni! A gyakorlat a legfontosabb, ha csak otthon ül és könyvekből próbálja megtanulni a fotózást, azzal semmire sem fog menni. Muszáj megtalálnia a saját stílusát, hogy ő mit szeret fotózni: és ennek az egyetlen módja, ha elkezd gyakorlatában foglalkozni vele.

7. Hogyan látod a fotózás jövőjét idehaza?

Kifejezetten pozitívan! Nagyon sok friss diplomás, egyedi elképzelésekkel rendelkező fiatal fotós kezdi magát bemutatni hazai és nemzetközi téren is, és komoly sikereket érnek el. Nagyon nagy öröm számomra látni, hogy Magyarországon az igazán művészi értékkel bíró fotográfia ennyire tud érvényesülni.

8. Szerinted ki itthon a top3 előremutató fotós és miért?

Éder Krisztián, Vizi András és Bánhegyesy Antal. Ugyan az első két fotós már nem Magyarországon él, ők hárman újra és újra lenyűgöznek munkáikkal. Nagyon egyedi és tudatos képi világot tudnak megteremteni, olyan színhasználattal, amitől még az ember szava is eláll – legalábbis az enyém.

Keresd meg a Mundér következő sorozatát, ahol slammerek adják át egymásnak ugyanazt a néhény kérdést. Ennek első részében Szabó-Thalminer Dóra válaszol a slam poetry-vel kapcsolatos kérdésekre és mondja el milyen kedvencei vannak.
Mindenben.

dbrcn.hu

dbrcn.hu

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This