“Mióta slammelek csak egymást követik a hihetetlen történések az életemben” – Mundér Szabó-Thalmeiner Dórával

Szerző: | ápr 30, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

Az év első részében indítottuk el a dbrcn.hu-n a Mundért, amelyben ugyanazon “szakma” debreceni képviselői adják át egymásnak a lehetőséget, hogy válaszoljanak ugyanarra a néhány kérdésre. Furmányos!
Most azért kell idézőjelbe tennem a szakma szót, mert új sorozatunkban debreceni slam poetry előadók, a DebreSlam tagjai mutatkoznak be. Szabó-Thalmeiner Dóra, a minap még fotósként megismert debreceni tehetség ezúttal slammerként válaszolt a kérdéseinkre.

1. Mi az a slam? Csak úgy válaszolhatsz, ahogy még soha nem válaszoltál erre a kérdésre?

Nem számítottam ilyen nehéz kérdésre, húha..
A slam az a műfaj, ahol 100-200 embernek nyugodtan elmondhatod mennyire szomorú és magányos vagy, ők pedig nevetni fognak rajta.

2. Miről szólt az első slamed, na meg persze mikor és hol mondtad el?

Az első slamem címe az volt, hogy „hogyan írjunk slamet”, teljesen ars poetica jellegűre sikerült:D
És azt hiszem 2017 februárjában slammeltem először a Concában.

3. Mit élvezel legjobban a slammelésben?

Talán azt, hogy ki tudom adni magamból a gondolataimat.
Sokszor vannak ilyen szorongást elpoénkodós mondataim, és örömet jelent látni, hogy más elmosolyodik azokon a dolgokon, amiket nekem eleinte nehéz volt leírni.

4. Hogyan fejleszted magad?

Rengeteg kortárs irodalmat olvasok, verseket és novellákat egyaránt.

5. Mit adott az életedben a slam?

Egy fantasztikus közösséget, rengeteg barátot, és lehetőséget. Egy olyan dominószerű folyamatot indított el az életemben, ami számomra is hihetetlen. Mióta elkezdtem slammelni csak egymást követik a hihetetlen, ehhez visszavezethető történések az életemben.

Tajtékos napok
American Gods
Bodor Ádám – Verhovina madarai
Ha kártyajátékokban gondolkozunk, akkor holland kocsma!
Talán a Black Sheep kávézó.
6. Mitől különleges szerinted egy debreceni slam est? Az egyáltalán?

De még mennyire különleges! Sok városban voltam már slammelni, de kérdés nélkül Debrecenben a leginkább összeszokott a közönség, egy olyan otthonos és motiváló légkör van minden debreceni slam esten, amit sehol máshol nem tapasztaltam még.

7. Mit tanácsolnál egy még most csak a fióknak író leendő slammernek? Hogy induljon el?

Bárhogy, csak kezdje el!!
Igen, rengeteg felkiáltójellel. Ha a fiókban lévő versekkel szemezel, az nem vezet sehova. Szóval akármennyire is rossznak ítéli a már megírt első szövegeit, tegye félre a kétségeit és félelmét és csak álljon ki a színpadra. A közösség biztosan nagyon támogató lesz, és egy olyan visszacsatolást fog adni, ami a fejlődésben is nagy segítség lesz.

8. Hogyan látod a slam poetry jövőjét?

Őszintén.. nem túl biztatóan. Országszerte azt látom, hogy kezd egyre kevésbé népszerű lenni a slam, nem annyira „nívós”, mint fénykorában volt. Kisebb az érdeklődés iránta, kevesebben kezdik el, és egyre többször futok bele a slamet szidó véleményekbe is.

9. Neked ki itthon a top3 slammer?

Mészáros Péter, Lukács Gergely és Gömöri Eszter

+1 Ki legyen a következő?

Birinyi Dominika

Dóri egyébként nem mellékesen Debrecen regnáló slam poetry bajnoka. A DebreSlam évente megrendezi nagyversenyét, ahol két fordulóban az ország minden szegletéből érkező slammerek méretik meg magukat. Tavaly ő nyerte meg a kiírást, az idei verseny sejthető okok miatt még várat magára. 
Amint formálódik a slammerek “összecsapása” jelezzük itt a dbrcn.hu-n is!

dbrcn.hu

dbrcn.hu

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This