“Egy baráti egyezség miatt kerültem a mikrofon mögé” – Mundér Birinyi Dominikával

Szerző: | máj 6, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

Az év első részében indítottuk el a dbrcn.hu-n a Mundért, amelyben ugyanazon “szakma” debreceni képviselői adják át egymásnak a lehetőséget, hogy válaszoljanak ugyanarra a néhány kérdésre. Második szériánkban debreceni slam poetry előadók, a DebreSlam tagjai mutatkoznak be. A mai Mundérban a mostanra alaptaggá váló, minden slam esten stabil szereplő Birinyi Dominika válaszol a kérdésekre.

1.Mi az a slam? Csak úgy válaszolhatsz, ahogy még soha nem válaszoltál erre a kérdésre?

A szónoklás modern, néha költői, néha kevésbé költői verziója.

2. Miről szólt az első slamed, na meg persze mikor és hol mondtad el?

2017 márciusában vesztettem el a slam-szüzességem a Seven tetőterében. Egy téma nélküli verseny volt, így kezdődött a szövegem: Hello Világ!, aztán pedig egy társadalomkritikával folytatódott, ahol a Világot kérdezem, de választ nem kapok rá.

3. Mit élvezel legjobban a slammelésben?

Egyrészt, hogy olyan embereket ismerhetek meg, akikkel valószínűleg soha nem is találkoztam, beszéltem volna, mégis egy közösséget alkotunk, támogatjuk a másikat. Másrészt feszegeti a határaimat, segít legyőzni a szorongást, ha teljesen ismeretlen emberek előtt kell előadni elmondani a gondolataimat.

4. Hogyan fejleszted magad?

Gyakorlat teszi a mester. 😀 Egyébként próbálok minél több versenyre, bemutatóra jelentkezni. A versenyek előtt a barátaimmal szoktam gyakorolni az aktuális szövegem, de ez általában elég nyögvenyelősen megy, főleg azért, mert percekig el sem akarom kezdeni. Lassan 3 éve slammelek, de úgy érzem, még mindig borzasztóan sokat kell fejlődöm előadás ügyileg.

5. Mit adott az életedben a slam?

Új embereket, új élményeket, lehetőségeket, hogy elmehessek slammelni fesztiválra, tüntetésre, különböző szervezetek által megrendezett kisebb eseményekre.

Hirtelen az Agymanók jutott az eszembe.
6 éve egyértelműen a Grace klinikát mondtam volna, most már nem tudok erre a kérdésre válaszolni 😀
Esti Kornél Kosztolányitól
A karanténra való tekintettel a Bang.
backpacker.hu
A Halköz.
6. Mitől különleges szerinted egy debreceni slam est? Az egyáltalán?

Slammeltem már több városban is, a debreceni esteken kicsit olyan, mintha otthon lennék. Ilyenkor mindig lehet váltani egy-két szót ismerős és új slammerekkel, nem slammerekkel, random odatévedőkkel.

7. Mit tanácsolnál egy még most csak a fióknak író leendő slammernek? Hogy induljon el?

Ha úgy érzed, van a fiókban egy olyan szöveg, ami nagyon ki akar onnan törni, akkor vegyél egy mély levegőt, és jelentkezz. Ha van olyan, akinek megmutatod a szövegeidet, kérj tőle tanácsot. Vagy köss vele fogadást/egyezséget, aztán az első slamed után lepacsizhatunk, mert én is egy baráti egyezség miatt kerültem a mikrofon mögé.

8. Hogyan látod a slam poetry jövőjét?

Valamiért úgy érzem, hogy a jövő szónokai, tüntetői és emberjogi harcosai slammel fognak küzdeni. Ez az USA-ban már elterjedt, nagyon erős szövegek születnek a körülmények miatt.

9. Neked ki itthon a top3 slammer?

Nincs ilyen top x listám, de a debreceni slammereken kívül nagyon szeretem Gyenge Veroni, Dékány Niki és Lukács Gergely szövegeit ÉS előadásmódját.

+ Ki legyen a következő?

Molnár Ákos Máté

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This