“Lelkileg teljes zenben kell lennem, hogy megszülessen egy szöveg” – Mundér Molnár Ákos Mátéval

Szerző: | máj 13, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

Az év első részében indítottuk el a dbrcn.hu-n a Mundért, amelyben ugyanazon “szakma” debreceni képviselői adják át egymásnak a lehetőséget, hogy válaszoljanak ugyanarra a néhány kérdésre. Második szériánkban debreceni slam poetry előadók, a DebreSlam tagjai mutatkoznak be. A mai Mundérban a csupaszív Monár Ákos Máté mutatkozik be.

1. Mi az a slam? Csak úgy válaszolhatsz, ahogy még soha nem válaszoltál erre a kérdésre?

Én személy szerint úgy gondolom, hogy maga a slam poetry az a műfaj, – mert nevezhetjük külön műfajnak/előadó művészetnek – amelyben az emberek nyitott formában közölheti gondolataikat, mondanivalójukat a világgal.

2. Miről szólt az első slamed, na meg persze mikor és hol mondtad el?

Az első slamem 2018 tavaszán hangzott el, a Múzeumok Éjszakáján a Medgyessy Emlékmúzeumban. Életem egyik nehéz szakaszában voltam: akkor derült ki, hogy júniusban elveszítem az állásom és ezzel kapcsolatban írtam.

3. Mit élvezel legjobban a slammelésben?

Számomra ez egy önkifejezés. Nagyon szeretem látni, hallani a közönség reakcióját, hogy egy adott szituációt, amit én megéltem, ők hogy reagálják le.
Nekem ez a legfontosabb visszacsatolás.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sziasztok Réz vagyok a periódusos rendszer 29. eleme… #debreslam #dbrcn #poetryslam #slampoetry #chemistry #copper

Tisztelettudó (@tisztelettudo) által megosztott bejegyzés,

4. Hogyan fejleszted magad?

Nem tartom magam, annak a tipikus slammernek. Nekem ahhoz, hogy megszülessen egy szöveg, – amire tényleg azt mondom, hogy szöveg – lelkileg teljes „zenben” kell lennem. Ha szorítkozunk a kérdésre, akkor azt a választ adnám, hogy más slammerek szövegeit olvasom, vagy videóit nézem meg és abból építkezek.

5. Mit adott az életedben a slam?

Rengeteg új emberrel ismerkedtem meg. Találkoztam új gondolatmenetekkel, életfilozófiával, ami engem is arra sarkall, hogy néha érdemes kilépni a komfortzónánkból.

A bárányok hallgatnak
Két pasi meg egy kicsi
Ide inkább egy magazint írnék. A Múlt-kor, nagyon szeretem az éredekes történelmi cikkeket.
Ki nevet a végén?
6. Mitől különleges szerinted egy debreceni slam est? Az egyáltalán?

A debreceni slam esteket kifejezetten szeretem. Nem csak azért, mert itt indult a „karrierem”, hanem azért is, mert tényleg látom, hogy úgy pulzál ez az egész, mint egy kis család. Sajnos más klubboknál, ahol voltam versenyen, nagyon elkülönül a közönség a versenyzőktől. Ebben van a debreceni varázs kulcsa.

7. Mit tanácsolnál egy még most csak a fióknak író leendő slammernek? Hogy induljon el?

Egy nagyon kedves barátomnak mondtam mindig, hogy mennyire felnézek rá, hogy így előtudja adni a szövegeit és kifejezni magát. Ő mondta nekem, hogy higgyem el eljön majd az a pillanat/élethelyzet, amikor nekem is megszületik az első olyan szövegem, ami igazán átütő lesz és színpadra tudok vele állni. Tehát csak ennyit, próbálkozni kell az otthoni írással és érezni fogja azt az ember, amikor eljön a megfelelő pillanat. Ja, és még egy valami: Open Mic-kal próbálkozzon mindenki először és ne versennyel, mert egy negatív élmény hamar elveszi az ember kedvét a későbbi próbálkozással.

8. Hogyan látod a slam poetry jövőjét?

Remélem, hogy a kortárs irodalom egyik úttörője lehet ez a műfaj és sikerül fennmaradnia.

9. Neked ki itthon a top3 slammer?

Ha a DebreSlam-et nézzük akkor, Szabó-Thalmeiner Dóra, Birinyi Dominika és KosztErcsi. Ha Magyarországot vesszük, akkor Szabó-Thalmeiner Dóra, KosztErcsi és Sárközi Ricsi.

+1 Ki legyen a következő?

Kovács Eszter Csilla

Olvasd el a Mundér további részeit és gyere el a majd egyszer bekövetkező első DebreSlam estre!

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This