“Vannak bennem olyan dolgok, amiket csak a slamben tudok kiadni” – Mundér Kovács Eszter Csillával

Szerző: | máj 20, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

Már lassan egy hónapja minden héten egy újabb debreceni slammert ismerhetünk meg itt a dbrcn.hu-n. Ők azok, akik rímekbe, de leginkább formába öntik gondolataikat, hogy 3 perc 15 másodperc alatt ezt a közönség elé tárják. Varázslatos hangulatú estek szereplői…már, ha ugye szabad esteket szervezni. Kovács Eszter Csilla az alap tagok közül is a legrégebben jelen lévő. Neve egybeforrt a debreceni slam poetry élettel, amely útját a tavalyi egész évet megsüvegelő tabella elsőséggel tett teljessé.
Most ő mutatkozik be a Mundérban.

1. Mi az a slam? Csak úgy válaszolhatsz, ahogy még soha nem válaszoltál erre a kérdésre?

Huu, de nehéz! Egy olyan kulturális platform, ami a versengés helyett közösséget teremt. Debrecenben legalábbis ezt jelenti szerintem.

 2. Miről szólt az első slamed, na meg persze mikor és hol mondtad el?

Ez még az elsőnél is nehezebb.
Nem tudom!
2013-14 lehetett, de hogy miről szólt? Talán a szülinapomról… Ugye én hostként kezdtem a slam karrierem, szóval nem nagyon kaptam ilyesfajta reflektorfényt sokáig. Viszont volt egy estünk – az akkor még – Lilla Bárban (ma már Say Hello) és ott kellett egy kis töltelék idő, míg dönt a zsűri, és hogy azért ne széledjen szét a tömeg. Azt hiszem, hogy az volt az… arra emlékszem mi volt rajtam, ha ez segít: a Marilyn Monroe-s pólóm, amit a 16. szülinapomra kaptam, és összesen háromszor volt rajtam, és egy füles sapka.

3. Mit élvezel legjobban a slammelésben?

A szabadságot. Azt, hogy kimondhatok olyat is, amit máshol, máskor nem. Ami fura lehet, mert aki ismer, tudja, hogy alapvetően, egy nagyszájú, elég sokat és szabadon beszélő lány vagyok, de vannak bennem olyan dolgok, amiket csak a slamben tudok kiadni. Az egyik ilyen az apai Nagymamám halála után készült szövegem…
Se előtte, és nagyon sokáig utána sem tudtam róla beszélni senkinek. Egy év kellett hozzá. Ott, abban a szövegben, viszont amellett, hogy kegyeletet róttam le, letettem egy mázsás súlyt, amit cipeltem magammal.

 

4. Hogyan fejleszted magad?

Igyekszem nagyon sokat írni. Írásgyakorlat órám volt az egyetemen, de azóta is sok ilyen kurzuson vettem részt, vannak praktikáim. Illetve igyekszem sok versenyre, estre eljutni. Van bennem valami olyan gépezet, hogy minden est után készül egy új szövegem. Lehet, hogy soha nem kerül publikálásra, de olyan is volt, hogy egy szöveg 3 évet csücsült a telefonomon, mire elővettem, és egy versenyen előadtam.

5. Mit adott az életedben a slam?

Közösséget, barátokat, új kapcsolatokat, rengeteg röhögést, és – álszenteskedés lenne, ha ezt kihagynám – elismerést. Sok olyan kapcsolatom van, ami egy slam est után kezdődött azzal, hogy az illető odalépett hozzám:

Nagyon jó voltál!

Ezek a szavak szerintem mindenkinek nagyon sokat adnak. Akkor is, ha úgy alakult az este, ahogy tervezte, vagy remélte, de főleg akkor, ha mondjuk a dobogó nem jött össze. Volt egyszer egy Concás verseny, ahol egyetlen ponttal csúsztam le a dobogóról, ráadásul az utolsó szövegnél. Ezeket akkoriban még nehezen viseltem. Úgyhogy bezárkóztam a lány wc-be sírni. Egy éppen benyitó lány ezt meglátta, és közölte, nem érti miért sírok?! Lehet az eredmény nem ezt tükrözi, de én voltam a legjobb. Ezek sokat dobnak az emberen. És a slam nélkül ezt a fajta „önbizalmat” sosem kaptam volna meg…

Bridget Jones naplója
Így jártam anyátokkal
Nagy László: Válogatott versek
A Tarzanos számítógépes játékot imádtam. Társasban a Beugró.
A sajátom. 😀 Már hozzám nőtt. (Kosztercsi írásai – a szerk.)
A Nagyerdei Víztorony
6. Mitől különleges szerinted egy debreceni slam est? Az egyáltalán?

Határozottan. Volt szerencsém már több helyen megfordulni, de biztos vagyok benne, hogy a DebreSlam az egyik legkülönlegesebb klub Magyarországon. Mindegy, hogy az esten 40-en, vagy 400-an vagyunk a hangulat mindig ugyanaz: szeretettel teli. A versenyzők és a közönség között nincs hierarchikus különbség. Egyek vagyunk velünk. Sokan kezdtünk nézőként, és mikor beleszerettünk a műfajba, akkor léptünk fel a színpadra. Ez szerintem fontos. Hogy a légkör ne a versengésről, az ellenségeskedésről szóljon, hanem már a megérkezésed pillanatában kapjon el egy ilyen mindent betöltő jó érzés.

7. Mit tanácsolnál egy még most csak a fióknak író leendő slammernek? Hogy induljon el?

Először is vegye elő a fiókból a papírokat. Nézze át. Sokat fejlődik az ember meglátása egyetlen hónap alatt is. Olvassa át a szövegeit, aztán ha talál köztük olyat, ami őt is mulattatja, esetleg őt is elgondolkodtatja, jöjjön el egy estre. Próbálkozzon open miccal. Ez fontos, mert a versenyen való indulás könnyen letörheti az ember önbizalmát, ha esetleg nem úgy sikerül, ahogy várta. Ez bennem is megvolt.
Azt gondoltam, hogy 14 éves korom óta írok, 2 évig vezettem a slam poetry esteket, ez nekem is megy. Nem ment.
És lőn, visszább is esett az önbizalmam, mert egy szöveg, amire én azt gondoltam csoda, még kiforratlan volt, és nem ért el olyan pontokat, amiket szerettem volna. Van is egy ilyen szövegem. A 7 pontos nő. Majd félévig csak 7-est, vagy annál kisebb pontot kaptam. Aztán egy kicsit visszavonultam, és nagyon sokat gyakoroltam. Emellett pedig kialakítottam magam körül egy olyan menedzseri csapatot, akik mindig kőkeményen a szemembe mondják az igazságot. Ez a csapat 5 emberből áll, és csak ők hallják a szövegem színpadra lépés előtt. (Az egyik Molnár Ákos Máté – Tiszi barátom, aki kihívott erre az interjúra.)
Szóval gyakorlás, gyakorlás, írás-írás. Ha a fiókba megy akkoris. Képzeld el, mi lesz, ha befutsz?
Már van egy könyvre való szöveged! 😉

8. Hogyan látod a slam poetry jövőjét?

Nem tudom pontosan. Bízom benne, hogy sokáig fent marad. Talán kap egy új hullámot – mondjuk, hogy legális lesz a kellékhasználat, vagy lehet zenét használni…
Nem tudom.
Nem szeretném, ha eltűnne, ahhoz viszont az kell, hogy ahogy mi „Nagyöregek” közeledünk a 30-hoz, úgy jöjjön be egyre több tizen- huszonéves ifjú titán, aki végigjárhatja ugyanazt az utat, mint mi annak idején.

9. Neked ki itthon a top3 slammer?

Úristen, miért kérdezel ilyen nehezeket?! 😀
Debrecenben Ákoskára, Dórira, Dominikára (és figyelj most csalok) Ádámra nézek fel nagyon.
Országos viszonylatban Sárközi Ricsi barátom – akinek innen is gratulálok a bajnoki címéhez, Bárány Bence (milyen érdekes, itt is második) és Basch Peti. És itt is legyen egy negyedik: Gyenge Veroni for president!
Úgy beszél a nőiességünkről, amit imádok, és én is képviselek!

+1 Ki legyen a következő?

Ungvári Ádámot szólítom a színpadra, nagy tapsot neki! (boccs, régi host beidegződés..)

Olvasd el a Mundér további részeit és gyere el a majd egyszer bekövetkező első DebreSlam estre!

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This