“Ez a közösség épp olyan büszkén vállal, mint ahogy én őket” – Mundér Ungvári Ádámmal

Szerző: | máj 27, 2020 | Egyéb kategória, Magazin | 0 hozzászólás

Debreceni slammerek mutatkoznak be hétről-hétre a dbrcn.hu hasábjain. Most az egyik városi húzónév kapta meg a kérdéseket. Ő azért különleges, mert színapodon kívüli szelídségével és odacsördítős szövegeivel egyszerre lágyítja, majd keményíti meg a szívedet.
Ismerd meg Ungvári Ádámot!

1. Mi az a slam? Csak úgy válaszolhatsz, ahogy még soha nem válaszoltál erre a kérdésre?

Az alter körök búlvárja. Egy olyan médium, amelyen keresztül az erre a művészetre érzékeny emberek megkaphatják azt a valamit, amit más. Aki még sose hallott a slamről, a facebook posztokból, a híradásokból, napilapokból szerez meg: tényeket, érzéseket, véleményeket, gondolatokat emberekről, jelenségekről, kapcsolatokról és még lehetne folytatni.

2. Miről szólt az első slamed, na meg persze mikor és hol mondtad el?

Hmm. Talán 5 éve hangozhatott el a Budapesten az Ankertben egy havi klub keretében. Mindenki számára ismert gyerekverseket, mondókákat írtam át úgy, hogy egyrészt összefüggőek legyenek és tükrözzék az akkori aktuálpolitikai, közéleti eseményeket.

3. Mit élvezel legjobban a slammelésben?

Hogy elmondhatom a véleményem minden következmény nélkül, minden előítélet nélkül. Hogy hiába, lehet gyenge a szövegem, mégis hallgató fülekre talál és az a néző, aki beül egy slam estre, úgy megy haza, hogy elgondolkodik a szövegen, foglalkozik vele és akár magáévá is teheti (intellektuálisan persze) az elhangzott gondolatokat. Egy kölcsönös személyiség formálás történik a slammer és néző között.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tinderezésért II. hely. Most mondjátok hogy nem éri meg letölteni. ❤️ #debreslam

Ádám Ungvári (@adamungvari) által megosztott bejegyzés,

4. Hogyan fejleszted magad?

Megpróbálok tájékozódni, nyitott szemmel élni a hétköznapokat. Igyekszek magamat minél jobban megismerni, hogy később ezekből az ismeretekből tudjak inspirálódni. Technikailag nem tudok egy konkrét módszert mondani, talán, hogy sok slamet hallgatok és próbálom elemezni őket, hogy a szövegeik hogyan íródhattak, mi állhat a szavak mögött. Ezekből próbálom átvenni a számomra hasznos eszközöket.

5. Mit adott az életedben a slam?

Egy olyan közösséget, ami épp olyan büszkén vállal engem, mint amennyire én a közösséget. Vannak slammerek, akikkel biztosan egy életre szóló barátságot kötöttem és olyan slammerek is vannak, akikkel épphogy beszéltem pár szót, de követem őket a social media platformjain és látva a sikereiket, hallva a slamjeiket nagyon motiválnak.

Felhő Atlasz
Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?
Sajnos vagy nem sajnos, de film párti vagyok.
League of Legends
Inkább vlog: most indult Puzsér Róbert Szélsőközép nevű csatornája. Éjjel-nappal tudnám hallgatni.
A Csapó utca. Nagyon tetszik a hangulata. De a Békás-tónak is, ahol szinte egész nap el tudnék lenni a barátaimmal.
6. Mitől különleges szerinted egy debreceni slam est? Az egyáltalán?

Minden elfogultság nélkül különleges. Talán a tavalyi slam tábor veszi fel a versenyt vele, de az ugye nem klub. Annyira organikus, magától értetődő a közvetlenség, az el-/befogadás mind a slammerek mind a közönség részéről, hogy abban a kb. 2 óra hosszában, amíg tart az est, az ember úgy érezheti, hogy „haza jöttem”.

7. Mit tanácsolnál egy még most csak a fióknak író leendő slammernek? Hogy induljon el?

Először is azt, hogy ne azért álljon ki a színpadra, hogy legyen egy tök jó profilképe, hanem hogy meglegyen benne a belső drive, hogy igen is ki akar állni és elakarja mondani azt, ami a gondolataiban (vagy a telefonjának a jegyzettömbjében) van. Ha ez megvan, utána egyenes az út, ami próbálkozásokkal van kikövezve. Olyan ez, mint a biciklizés. Sokszor eleshetsz és érhet rossz élmény, de ha egyszer ráérzel, utána nem lesz, ami/aki megállíthat.

8. Hogyan látod a slam poetry jövőjét?

Nagyjából 10 éve, hogy Magyarországon gyökeret eresztett a slam poetry. Nagyon sok, nagyon tehetséges slammer került ki ebből a közegből. Úgy látom, hogy most van egy mélypont. Mintha úgy éreznénk, hogy már nem lehet újat mondani, mert már az előző slammerek elmondták, amit ellehetett. De úgy gondolom ez csak átmeneti és jönni fognak a newline-os slammerek, akik befogják bizonyítani, hogy vannak még bennük olyan gondolatok, amiket érdemes meghallgatni.

9. Neked ki itthon a top3 slammer?

Ez a legutáltabb kérdés. Nincsen top 3 kedvencem, mert nagyon sok kedvenc van, de akik a kérdés hallatán egyből beugrottak: Maier Peti, Gyenge Veroni és Sárközi Ricsi (és muszáj  Bánóczi Beát ide írnom, különben nem aludnék jól).

+1 Ki legyen a következő?

Hócza Dénes

A Mundér korábbi részeit megtalálod a dbrcn.hu cikkei között, vagy a DebreSlam Facebook-oldalán.

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This