„Bárhol járok minden rendben, viszlát Debrecenben…” – TOP 10 videoklip, amiben Debrecen cameozik

Szerző: | máj 29, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

Sokak számára Debrecen az a Nagytemplom, Loki, Tankcsapda. A Rockmafia DBRCN tagjai sosem titkolták a cívisvárosi gyökereiket, és sok dalukban megjelent a város (például a cikk címe is az Itt Vannak a Tankok egyik sora). Azonban ,a  Tankcsapdán túl is számos zenei formáció van, amelyik szövegvilágában, sőt vizuális megjelenésében is Debrecent használta díszletnek.
Debrecent tartalmazó videóklipek, időrendi sorrendben, a teljesség igénye nélkül, erős szubjektivitással összeválogatva…
by Kiss UtolsóCsillagharcos Ákos

1. Necropsia: Jelek (2003)

A ’90-es évek közepén a Necropsia egy nagy reményekkel kecsegtető zenekar voltak, olyannyira, hogy egyesek szerint ők lehettek volna a második Tankcsapda. 1998-ban belső ellenétek miatt feloszlottak, 2002-ben- némileg megváltozott felállással- újra nekifutottak. Ebben az időszakban jelent meg a Mítoszok Romjain című lemezük, amelyen a Jelek című számhoz a ma már nemzetközileg elismert Hajdú Szabolcs rendezett klipet, de stábban volt a ma már országszerte ismert filmes, Tokay Péter, a PXL alapítója is. A debreceni repülőtér „titokzatos” dombjai (igazából hangárok) adták a háttérdíszletet.

2. Replika: Mindent Akarok (2006)

A mára feloszlott debreceni trash metál zenekar, a Replika 2006-ban készült klipjének főszereplője Szolnoki-Kovács Péter, aki ma már olyan híres zenekarok útját egyengeti turnémanagerként, mint például a Vad Fruttik, a Belga, vagy  Supernem. És kis érdekesség, hogy jelen sorok írója is feltűnik egy pár másodperces cameóban a kultikus Fácán-jelenetben. E mellett Debrecen számos más félreeső utcája is feltűnik a klipben.

3. Next Day: Vizsgaidőszak (2012)

A dalhoz ki se kellene írni a dátumot. Az olyan sorok, mint a

…csak egy pici MSN, már remeg a kezem…

elárulják, hogy ez bizony a 2010 környékére tehető. Apropó, lehet vannak olyan fiatal olvasóink, akik azt se tudják mi az az MSN….nos, ez egy chatprogram volt, a messzi messzi galaxisban a Messenger és a WhatsUp előtt. Mindenesetre a Debreceni Egyetem külső és belső terei, valamint a Roncsbár Bár tisztán kivehetőek a dalhoz készült képsorokon.

4. Kétházközt (2011)

Számos rap formáció vette szájára Debrecent, a klipekben is sok alkalommal került be a város. De a Kétházközt formáció az, ahol az MC a legkonstruktívabban opponál. És persze Debrecen nem éppen legszebb helyei is felbukkannak, vizualitást biztosítva az odaszólogatós utca-rapnek. ( A crew Holnap sütni fog klippje viszont kicsit lazább hangulatú, és felbukkannak a cívisváros vállalhatóbb, belvárosi részei is.)

5. Neonhal: Akkordbársony (2013)

A Nagy Tomi által fémjelzett Neonhal 2010 után nem sokkal indult egy egyszemélyes szoba-produkcióként, de napjainkra már egy komplett zenekart verbuvált maga köré a főkolompos. A saját magát keresztény rock (hogy mi???) kategóriába soroló formáció első megfilmesített dala volt az Akkordbársony, amelyhez a MODEM biztosított helyszínt. Érdekesség, hogy a második klipjük, az A felhők fenn című dalhoz pedig a Nagyállomás melletti felüljáró össze-vissza graffitizett átjáróit örökítették meg. Így ők a Debrecent felvonultató dalokban minimum két legyet ütöttek egy csapásra….

6. Road-Világcsavargó (2013)

A dal címéhez illően nagyon sok város (Győr, Szolnok, Eger, Székesfehérvár, Budapest, stb.) mellett Debrecen – egész pontosan az Egyetem Tér – is „cameozik” a Road dalában, ami azért izgalmas, mert ők nem a város szülöttei, viszont egy országosan (el)ismert rockzenekarról van szó.

7. Bad Habit: Táncolj! (2017)

A Nagyerdei Víztoronyból valószínűleg mindenkinek van legalább egy (vagy inkább több) féktelenül bulizós, koncertes élménye. A Bad Habit csapatát valószínűleg ez ihlette meg, hiszen az életérzésről dalt írtak, amelyet aztán az említett helyszínen meg is filmesítettek (lelkes rajongóikat pedig meghívták szerepelni).

8. Zion Refresh: Rocksztár (2018)

A debreceni „Halott Punnany” utoljára 2018-ban jelentkezett friss dallal (épp ezzel, amit ide linkeltünk). A roppant hangulatos dalhoz a hasonlóan hangulatos klipben feltűnik Debrecen talán legelegánsabb étterme, az IKON, de az éjszakai jeleneteknél pedig a lepattant panelrengeteg is asszisztál. Így mondhatjuk, hogy a város minden szélsősége megmutatkozik az alkotásban. (a csapat egyébként 2019 végén egy kóbor FB posztban jelezte, hogy stúdióban vannak , úgyhogy valószínűleg hamarosan új dalok és várhatóak tőlük).

9. Pit Of Saron: Moonshine (2020)

A Főnix Csarnok megvan belülről?
Ha nem, ebben a kisfilmben gyakorlatilag részletgazdagon megnézheted, egy kis dallamos ordibálással körítve. ( a klipet a Tankcsapda év végi koncertjén rögzítették 2019 decemberében, de ebben a formában 2020 januárjában került a nagyérdemű elé).

10. Emma Undressed: Itt vagyok (2020)

Melankólikus metál és Debrecen éjjeli képei: remek párosítás.
Ja, és a dal is friss, alig két hónapos: D.

Te ismersz még klipeket, ahol Debrecen a helyszín?
Segíts nekünk itt kommentben, vagy a Facebook-oldalunkon!
Köszönjük szépen!

Kiss Ákos - dbrcn.hu

(A Dolly Rambo címlap kép egy gyalázatos kattintásvadász húzás volt, de őket csak szimplán ajánljuk! 😀 – Mikos Ákos, a szerkesztő)

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This