“A slam egy szupererő, vagy plusz végtag” – Mundér Hócza Dénessel

Szerző: | jún 3, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

Hócza Dénes Miskolc szülötte, de Debrecenben teljesítette be slammer princípiumát. Tavaly a debreceni slam tabella ezüst érmese, egy végletekig kiélezett fináléban, ahol Kosztercsi nyert. Dénes most messze földön próbál szerencsét, de jelenleg is a DebreSlam tagjának számít és eszes szövegei még mindig visszhangoznak a Conca falai között.
Ismerd meg Hócza Dénest!

1. Mi az a slam? Csak úgy válaszolhatsz, ahogy még soha nem válaszoltál erre a kérdésre?

Hát erre senki nem tud se pontos, se jó választ adni. Egy előadó művészeti, irodalmi, költői műfaj átszőve igazából bármivel, amivel te szeretnéd. Lehet verses formája, elbeszélő, veheted érzelmesre vagy épp hip-hoposra. Ez persze egy ilyen általános leírás, amit a legtöbb ember mond róla, de szerintem, ha benne vagy ebben az egészben, akkor körvonalazódik leginkább, hogy mit is jelent. De az biztos, hogy ma már sokkal inkább egy szupererőnek, plusz végtagnak, vagy valami létező ismeretlennek mondanám.

2. Miről szólt az első slamed, na meg persze mikor és hol mondtad el?

Kb. 2-3 évvel ezelőtt otthon, Miskolcon az évadzáró esten léptem fel és a „Kilátó” témára írtam, amit én emberi kilátásokként értelmeztem a mai világban, valamint itthon. Tök jó volt mert nem tipikus klub est volt, hanem a miskolci Avasi Kilátóba tették be az eseményt.

3. Mit élvezel legjobban a slammelésben?

Mindig úgy gondoltam, hogy az ember hordoz magában egy állandó belső feszültséget, egy örökös kis taszítást, ami az „én” és a „minden” közt van. A slam szerintem tökéletes harmóniát teremt a pólusok közt és egyesíti az egyént a mindennel. Nyugalmat ad, itt élhetem ki magam, elmondhatom a véleményem, alakulhatok és alakíthatok.

4. Hogyan fejleszted magad?

Igyekszek tapasztalni, sok mindenbe beleolvasok, utánajárok, az után is érdeklődöm kicsit, ami senkit nem érdekel, hiszen, csak úgy tudhatjuk meg mi van körülöttünk, ha megismerjük a dolgokat és így közelebb kerülünk magunkhoz is. Szerintem nincsenek kifejezett módok. Nyilván a zene, könyvek, filmek is lehetnek motiválók vagy a belőlük szerzett gondolat, de szerintem az egyén saját tapasztalata, dolgok megélése, átélése adja a legjobb ihleteket.

5. Mit adott az életedben a slam?

Elsősorban embereket, akiket megismertem, élményeket, amiből rengeteg erőt merítettem már. De emellett bátorságot, hogy kiálljak, hogy előadjam, amit gondolok, látok, érzek és meghallgassak másokat, és mindig rájöjjek, hogy a dolgok tényleg nem fekete-fehérek.

Eredet. Nolan azóta a szívemben maradt.
Na ez nagyon jó kérdés mindig vannak aktuális „kedvencek”, de ha nagyon választani kéne, akkor a Fargo és a Mr. Robot nagyon közel állnak hozzám.
Annyira nem olvasok sokat, nagyon ritka, hogy leülök egy könyv elé sajna, de az Állatfarm Orwelltől zseniális.
Na ez a másik, amit keveset csinálok, de egy FIFA-ra mindig vevő vagyok.
Bár vlog, de Mogyorósi Csabit nagyon bírom.
Botanikus kert szerintem az egyik legjobb, de én még a Hal közt is szeretem.
6. Mitől különleges szerinted egy debreceni slam est? Az egyáltalán?

Fuh, hát nagyon is. Iszonyat befogadó mindenki, komolyan, az első estem alatt csak én voltam, aki azt érezte, hogy nem tartozom oda, furcsa egy hely, nagy vibe-ja van, én úgy írnám le, hogy egy kisfalu a városban. Vannak nagyon jó szomszédjaid, van, akinek csak köszönsz, akiről csak hallasz dolgokat, aki csak látsz, és imádsz itt lakni.

7. Mit tanácsolnál egy még most csak a fióknak író leendő slammernek? Hogy induljon el?

Én azzal kezdeném, hogy nézegesse a slam klubok Facebook-, Instagram-oldalát. Kb. mindenhol vannak havi események, változó nyilván egy est tematikája, de slam témát sok helyen adnak meg. Én azt mondanám először próbáljon meg egy témára írni azt adja elő otthon, vagy egy sör mellett a haveroknak. Ha többszöri felolvasásra is jól hangzik, pláne, ha pozitív visszajelzéseket kapunk, akkor tessék feliratkozni egy estre.
Nagy levegő. Kis izgulás. Aztán lehet veretni. Hidd el onnantól egy klubot se hagysz ki.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Igen pontosan arra a kurva nagy pattanásra mutatok amivel kiálltam

Hócza Dénes (@d.neshocza) által megosztott bejegyzés,

8. Hogyan látod a slam poetry jövőjét?

Szerintem egy elég nagy lehetőség halmazt felvonultató műfajról beszélünk. Mindenki könnyen meg tudja magát benne találni és sajátjaként használni ezt a plusz végtagot. Ahhoz képest, ahonnan ez elindult, ma szerintem egy elég fejlett, komplex és nagy slam közösség létezik, és ez szerintem egyre csak nagyobb lesz idővel.

9. Neked ki itthon a top3 slammer?

Nem könnyű, kimondott kedvencet nem is tudnék mondani, nagyon sok mindenkit másért és másért szeretek, de ha nagyon választani akarnék, akkor Süveg Márk többszörösen viszi a prímet, a Munkatársakat (Maier Peti, Juhász Marci) nagyon adom, baromi eszes szövegek, rengeteg önreflexióval és sok fricskával, meg le a kalapom Szabó-Thalmeiner Dóri előtt, komolyan a nő nagyon tudja mit csinál a színpadon.

+1 Ki legyen a következő?

Katschthaler Anna

Olvasd el a Mundér további részeit és gyere el a majd egyszer bekövetkező első DebreSlam estre…majd a nyár végén!

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This