“A slam egy kétoldalú tükör: tükröz és átlátszik ” – Mundér Katschthaler Annával

Szerző: | jún 10, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

Katschthaler Anna a DebreSlam egy különleges alakja. Ritka egyedi stílusban ír és ad elő a debreceni slam életen belül. Zenéje van a szövegeinek. Emellett sokat tesz azért, hogy a közelébe kerülők egészésgesen éljenek a Kettlebell Debrecenben, miközben sejthető módon legalább három nyelven “él”. Tavaly a DSPV, a bajnokságunk ezüst érmét szerezte meg, idén a tabellát viszont behúzta a város első igazán eleven slam csapatával a Teheteséges és a Másikkal.
Ismerd meg Katschthaler Annát!

1. Mi az a slam? Csak úgy válaszolhatsz, ahogy még soha nem válaszoltál erre a kérdésre?

A slam egy a slammer és a közönség között álló kétoldalú tükör, ami egyszerre tükröz és átlátszó. Tükröz engem, mert a szöveg alatt egy új identitást látok magamban, látom milyenné válok. Tükrözi a közönséget, mert a szöveg (remélhetőleg) ugyan ezt a hatást kelti őbenne is: egyet ért velem, vagy nem ért egyet, de valami olyan identitásképzés jön létre benne is, amitől az épül és fejlődik. És persze átlátszó, hiszen a közönség maga lát engem, alkot rólam egy képet, egy ént, ami csak ott és csak a szöveg alatt él. Minden esten születik egy ilyen egyszeri és megismételhetetlen én: bennem is és a közönségben is. Ezen ének tapasztalatából aztán az az én, aki aktuálisan vagyok, folyamatosan fejlődik.

2. Miről szólt az első slamed, na meg persze mikor és hol mondtad el?

Az első slamem az akkori Kosárban hangzott el 2017-ben, és az újságolvasásról szóló kis rage-be csomagolt „társadalomkritika” volt. Nem aratott nagy sikert, azóta sem tartom a legjobb szövegnek, de mindenképpen fontos emlék lesz a számomra. 🙂

3. Mit élvezel legjobban a slammelésben?

Azt, hogy végtelenül sokrétű, kihívások terén. Hihetetlenül lámpalázas vagyok. Mármint, nagyon. De a slam olyan közeget adott nekem, ahol minden alkalommal sikerül ebből egy kis darabot levetkőznöm: az első estemen nem láttam a papírt, annyira remegett a kezem. Két évvel később a Vojtinában fejből mondtam a szövegem, miközben fekete festéket kentem az arcomra 200 ember előtt. Élvezem, mert kitolja a határaimat. Élvezem, mert itt egyszerre tanítok és tanulok, fejlesztek és fejlődöm.

4. Hogyan fejleszted magad?

Próbálom a fellépés során figyelni a közönséget. Többek között emiatt érzem fontosnak, hogy az ember lehetőség szerint fejből mondjon szöveget. A közönség rengeteg jó tanáccsal és építő kritikával lát el a szöveg alatt, anélkül, hogy megszólalna. Értik, amit mondani akarok? Vagy össze-össze néznek zavartan? Lefoglalom őket, vagy mocorognak? Ami pedig magát a szöveget illeti, igyekszem valamilyen formában minden szöveggel megmutatni valamit, ami én vagyok. Ehhez rengeteget olvasok (igaz, az elmúlt egy évben ez kötelező volt…), hogy ezekből kiindulva megtalálhassam azt a hangot, ami igazán az enyém.

5. Mit adott az életedben a slam?

Megszabadított olyan érzésektől és beidegződésektől, amik nem voltak rám jó hatással. Adott egy olyan önbizalmat, egy olyan elfogadottság-érzést, aminek hatására sikerült kiszállnom toxikus kapcsolatokból (legyen az baráti- vagy párkapcsolat), megtaláltam az eddigi legautentikusabb énemet, ami, ha nem is független mindentől (hisz mint tudjuk, az nem lehetséges), de azon tényezőktől biztosan, amik eddig negatívan befolyásoltak.
És persze ne felejtsük el, a slam adott nekem egy iszonyat izgalmas kutatási témát is. 😉

Mondhat bárki bármit, de akkor is a Frozen!
Jelenleg a How to get away with murder
Toni Morrison: Song of Solomon
Witcher (III)
Nem olvasok blogokat ☹
Nagyerdő
6. Mitől különleges szerinted egy debreceni slam est? 

Nem olyan, mint egy „slam est”. Az egész hangulata inkább olyan, mint egy várva várt osztálytalálkozó. Mindenki rettenetesen izgatott, mert el akarja mondani ki lett ő, de arra is nagyon kíváncsi, hogy a többiek kik lettek. Minden esten fejlődést látunk, áttöréseket, bátorságot és nyitást. Ezt az atmoszférát a debreceni slammerek minden alkalommal képesek megteremteni, és persze a közönség is nagyon sokat tesz bele.

7. Mit tanácsolnál egy még most csak a fióknak író leendő slammernek? Hogy induljon el?

Én azt mondanám, hogy írjon minél többet. Buszon, vonaton, otthon, iskolában (de nem órán!! ;D). Járjon el slam estekre, hiszen ezt nem lehet tanulni, ezt látni és hallani kell. Ha szentimentalista akarok lenni: Érezni. Előbb vagy utóbb, de össze fog állni a sok kis irományból az a szöveg, ami ki akar majd törni a fiókból. Na akkor kell jelentkezni. Felejthetetlen az első Slam élmény, ezt garantálhatom. 😊

8. Hogyan látod a slam poetry jövőjét?

Azt gondolom, hogy egy új, érdekes, és mindenképpen gazdag jövő áll előtte. A slam poetry most is, ahogy eddig is, folyamatosan változik, formálódik. Az „első generációs” slammerek sok szempontból egészen „máshogy csinálták”, mint az utánuk következők, és a jelenlegi friss slammerek is megdöbbentően új irányból közelítik meg a műfajt, mint például az én „generációm”. Szerintem ez a szépsége a műfajnak: soha, egyszer sem ugyanolyan.

9. Neked ki itthon a top3 slammer?

Az én top3-asomba a sorrendiség igénye nélkül mindenképpen beletartozik Süveg Márk (Saiid), azt hiszem, ezt nem kell megmagyarázni. Aki még nagy hatással tud rám lenni, az Mészáros Peti és Színész Bob.

+1 Ki legyen a következő?

Meglepetés: Tóth Szabolcs

Találkozz Annával június 27-én a veszélyhelyzet utáni első debreceni slam esten a MODEM-ben.
Az esemény nem csak slamet, hanem sok zenei elemet és örömöt rejt magában, ráadásul a dbrcn.hu is támogatja.
Érdemes kipróbálni, a jegyet pedig beszerezni a MODEM-ben, amíg a biztonságosság jegyében van elég.

Conca Bistro - dbrcn.hu

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This