“A slam soha nem fog mainstreambe kerülni. És ez pozitív!” – Mundér Tóth Szabolccsal

Szerző: | jún 17, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

Tóth Szabolcs a Tehetséges és a Másik slam formáció másik tagja…vagy a tehetséges tagja. Ezt náluk nem lehet tudni. A DebreSlam slammerei és olykor szíve. Lelkesedése sokszor szünetelben is átragad a közönségre, a slammer társakra. Ezúttal őt ismerhetjük meg a Mundérban, ha már rejtélyes módon Anna neki adta át a stafétát múlt héten. 🙂

1. Mi az a slam? Csak úgy válaszolhatsz, ahogy még soha nem válaszoltál erre a kérdésre?

Kicsit nehézkes megfogalmazni miről is szól a műfaj, révén mindenki másként tekint rá. Én úgy gondolom ez egy verses, művészeti  – de végeredményében egy – szórakoztató forma, amit az előadásmódja különböztet meg a szavalástól.

2. Miről szólt az első slamed, na meg persze mikor és hol mondtad el?

Az első slamemet három éve mondtam el Nyíregyházán az ottani klubban és egy összetört szerelmes ballada lett. 

3. Mit élvezel legjobban a slammelésben?

Ha valaki szeret verseket írni akkor a slamelés egyértelműen egy jó út az önmegvalósítás felé. A slam számomra egy visszaigazolás a művészetem felé hogy jó irányba tartok. Talán ez vonz a leginkább benne. 

4. Hogyan fejleszted magad?

Talán ez az egyik legnagyobb előnye ha párban slammel az ember, van egy másik fél tudja véleményezni a szövegeket. Alapvetően az egyetlen módja a fejlődésnek a folyamatos alkotás. A megírt szöveget kipróbálni és ha működött hajrá, ha nem, változtatni kell

5. Mit adott az életedben a slam?

Leginkább abban segített hogy a költészetet, a verseimet tudom vele egy másik szinten megélni. Emellett az egyik legszorosabb barátságom tudott kialakulni a Tehetséges és a Másikkal. 

Interstellar
Így jártam anyátokkal, 4eva
Ready Player One
The Elder Scrolls V: Skyrim
Bármelyik Meki
6. Mitől különleges szerinted egy debreceni slam est? 

Mindenképpen különleges és ez elsősorban szerintem nem a slammereken hanem az overall hangulaton múlik, amiért pedig Ákos felelős. A folyamatos megszólalásaival és a közönség bevonásával az is úgy érzi barátok közt van, aki először jár arra és nem ismer senkit.

7. Mit tanácsolnál egy még most csak a fióknak író leendő slammernek? Hogy induljon el?

JUST DO IT.
A legfontosabb a kitartás. Írni kell. Mindent és amennyit csak tudsz. Ha kiírtad magadból ami van, akkor azokat átnézni és kiválasztani az érdemesebb darabokat és többet foglalkozni velük. 

8. Hogyan látod a slam poetry jövőjét?

Talán én vagyok az egyetlen aki kicsit neutrálisabban látja ezt, mint az előzőek. A slam poetry nem a legnépszerűbb műfaj itthon és nem is tartom valószínűnek, hogy azzá váljon. A slam alapvetően egy underground műfaj és amennyiben egy underground műfaj mainstreammé válik mindig elveszti az esszenciáját. Alapvetően azt gondolom hogy a slam poetry – habár egyre népszerűbb lesz – nem fog a mainstreambe kerülni, ami pozitív dolog számomra. 

9. Neked ki itthon a top3 slammer?

Ez egy elég nehéz kérdés mivel nem igazán követem a versenyeket a mi klubunkon kívül így a “hazai” felhozatalból fogok választani.
Az első hely stabilan megvan, a másik kettő pedig igazából sorrend nélküli. A kedvenc slammerem évek óta Katschthaler Anna, aki megszeretette velem a műfajt és akivel egy teamben lépünk fel. A másik két személy Birinyi Dominika és Ungvári Ádám lenne. Mindkettejük szövegeit imádom és a versenyeken alig várom hogy hallhassam őket. 

+1 Ki legyen a következő?

Nagy Rudolf, “Rudi” 

Találkozz Szabival is június 27-én a veszélyhelyzet utáni első debreceni slam esten a MODEM-ben.
Az esemény nem csak slamet, hanem sok zenei elemet és örömöt rejt magában, ráadásul a dbrcn.hu is támogatja.
Érdemes kipróbálni, a jegyet pedig beszerezni a MODEM-ben, amíg a biztonságosság jegyében van elég.

Conca Bistro - dbrcn.hu

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This