“A slam olyan, mint az édes feltétes pizza” – Mundér Somogyi Tibivel

Szerző: | Júl 8, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

Somogyi Tibi a DebreSlam és ezáltal a debreceni slam poetry élet legklasszikusabb alakja. Konkrétan a legrégebben van ott szinte minden egyes esten. Indult már országos versenyen, szerepelt csapatban, de az igazi erénye, hogy irodalmi vénájával, pedagógiai skilljeivel és remek szövegeivel a következő generációnak egyfajta “támasza”.
Ismerd meg őt!

1. Mi az a slam? Csak úgy válaszolhatsz, ahogy még soha nem válaszoltál erre a kérdésre?

A slam olyan, mint az édes feltétes pizza. Ismert, létező dolgok első látásra meglepő, új formában, ami mégis élvezetes és hamar jóllehet vele lakni. Elkészítője számára pedig viszonylag nagy szabadságot, az eddig ismert keretek szétfeszítését jelenti.

2. Miről szólt az első slamed, na meg persze mikor és hol mondtad el?

Az első slamem eredetileg egy a rímhányó- Romhányi emlékére írt rövidpróza volt, ami másképp tagolva slam lett. Azt tematizálta, hogy milyen állatot válasszunk házikedvencnek. 2013 júliusában adtam elő a Campus fesztiválon

3. Mit élvezel legjobban a slammelésben?

Hogy amit gondolok, eljuthat minél több emberhez.

4. Hogyan fejleszted magad?

Igyekszek odafigyeléssel élni, hogy észrevegyem a billentyűzetre tűzhető témákat. Legutóbbi slamem is ,amelyet a humorra, szóviccre vágyók valószínűleg csalódottan fogadtak, egy ilyen életből lesett problémát vett górcső alá venni, a köszönéssel kapcsolatos zűröket. A másik hogy sokat olvasok, hiszen egy slammernél fontos lehet a minél nagyobb aktív szókincs.

5. Mit adott az életedben a slam?

Új gondolatokat, megközelítési módokat pró és kontra. Lehetőséget szavakkal való játékra, amely számomra azért is kedves, mert a humor olyan formája, amely nem irányul senki ellen. Ismeretségeket, ismertségeket, mertségeket.. Szép emlékeket, pl. a különféle „haknik”, amelyek számomra emlékezetesebbek is maradtak a versenyeknél.

Tökéletes trükk
A polip
Mario Puzo: A szicíliai
Heroes 3
6. Mitől különleges szerinted egy debreceni slam est? Az egyáltalán?

Sok városban nem jártam még slam esten, így nincs teljes rálátásom az összes helyi viszonyra. Mindenképp azt érzem, hogy itt szinte mindenki ismer mindenkit, olyanok vagyunk, mint egy nagy család és sok különböző egyéni stílus képviselteti magát és ez jó.

7. Mit tanácsolnál egy még most csak a fióknak író leendő slammernek? Hogy induljon el?

Vegye számba mi az, ami igazán érdekli, mi az, amiről írni akar, mi az, aminek örül vagy bántja. Próbáljon kialakítani saját stílust. Járjon slamre és nézzen slameket, de próbáljon meg  nem utánozni senkit.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kedvenc szerepeim 3 – a Férfi szerepében Front van című drámám tavaly márciusi előadásán. 🙂

Somogyi Tibor (@somogyi.tibi) által megosztott bejegyzés,

8. Hogyan látod a slam poetry jövőjét?

Kétségtelen, hogy nem egyenesen ível felfelé a slam poetry, vannak visszadöccenések, ezek szerintem érezhetőek. A slamben  gyakrabban cserélődnek az előadók és a közönség is, mint más művészeti ágakban és néha nekem úgy tűnt, mintha legszebb erénye, a szöveg szabadsága tűnt volna el a különböző trendenciák folytán. Ma viszont azt mondom, jogosan reménykedhetünk abban, hogy folytatódik a slam poetry diadalútja. Mindig van lelkes utánpótlás, akinek ami a szövegében, az a száján.

9. Neked ki itthon a top3 slammer?

Nehéz kérdés. Rangsorolás nélkül, de biztos benne lenne az úgymond „régiek” közül Simon Márton, akinek szövegei többször elolvasva is adnak új impulzust, az „újak” közül idesorolnám a jelenlegi bajnokot Sárközi Richárdot, a top harmadik hely pedig legyen üres mobil hely, hiszen időről-időre mást mondanék ide, hisz a top 3 szűkös keret.

+1 Ki legyen a következő? 

Bakota Zalán

Conca Bistro - dbrcn.hu

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This