“Nekem a slam 60% színház, 40% szöveg” – Mundér Bakota Zalánnal

Szerző: | Júl 22, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

Bakota Zalán a DebreSlam színpadán folyton jelen van. Nem azért, mert minden esten ott van. Azért, mert ha egy esten ott van, akkor a színpad az otthona. Betölti. Felszántja. Meghódítja. Hihetetlen karizmával ad elő szöveget, amely magával ragad és elvarázsol. 
Ismerd meg őt!

1. Mi az a slam? Csak úgy válaszolhatsz, ahogy még soha nem válaszoltál erre a kérdésre?

A slam az a kicsit romlott tej, amit még beleraksz a kávédba. A slam az ami gyomorszájon vág, aztán felsegít a földről. A slam az ami miközben mondod szembeköp téged, de a közönséget is. A slam az a kicsi gondolatfoszlány, ami addig cseszeget hogy kimondd, míg megteszed.

2. Miről szólt az első slamed, na meg persze mikor és hol mondtad el?

2016-ban a III. Debreceni Slam Poetry Verseny selejtezőjén. Ha valakit nagyon érdekel, Youtube-on fent van. Akkoriban még nagyon távolról közelítettem meg a műfajt, sok volt benne az asszociáció, mely kb. csak az én fejemben állt össze. Indulásnak jó volt, de ma már nem mondanám egy jó szövegnek. Egyébként a “Hajdú you do?” volt a téma, a szöveg pedig a Debrecenhez fűződő viszonyomról szólt.

3. Mit élvezel legjobban a slammelésben?

A színpadi jelenlétet. Hogy kint állhatok és előadhatok. Nekem a slam 60% színház, 40% szöveg. Ettől nem tudok, és nem is akarok elvonatkoztatni. Az érzés, amikor sikerül megragadnom a közönség figyelmét, és beálló csöndben egy teremnyi ember figyel arra mi lesz a következő szó, ami elhagyja a számat, rendkívül felemelő.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

#pimposkefirmiattcsinaltaminstat #sunshinebeachvagyvalami

zalan bakota (@bzalanka) által megosztott bejegyzés,

4. Hogyan fejleszted magad?

Próbálok minden szöveget egy kicsit más koncepció szerint megírni, mint az előzőt. Az elején kísérleteztem azzal, hogy voltak a szövegeimnek líraibb, szépirodalmiasabb részei. Aztán próbáltam extra rímeset, vagy teljesen szabadot írni. A múltkor pl. tudatosan nem írtam bele káromkodást, pedig az jött volna zsigerből. Ebből kiderül mi fekszik nekem, és mi a közönségnek. A cél a két igényt a lehető legközelebb hozni, hisz legyen bármilyen szabad ez a műfaj, úgy gondolom mi is elsősorban a közönségért vagyunk.

5. Mit adott az életedben a slam?

Sok bosszúságot, utolsó pillanatos kapkodva megírt szöveget és fejfájást. Cserébe nem egy olyan pillanat volt, amire jó szívvel emlékszem vissza a helyszín, az est tematikája, vagy az ott lévő emberek miatt. Én a slamet egyszerre szeretem és utálom. Ezért van az, hogy valahogy mindig visszatalálok hozzá, hiába akarok menekülni előle.

Interstellar
BoJack Horseman
Závada Péter – MÉSZ
PC – The Witcher 3: Wild Hunt Társas – Bang
Lángoló Gitárok
MOB söröző
6. Mitől különleges szerinted egy debreceni slam est? 

Az atmoszféra miatt. A helyi közösség vezetői, szervezői szívvel-lélekkel csinálják a dolgot, próbálják minél közelebb hozni a nézőkhöz a műfajt is, és a slammereket is. A helyszínek, témák, szabályok változatosságai pedig elősegítik azt, hogy minden esemény különleges legyen a maga módján.

7. Mit tanácsolnál egy még most csak a fióknak író leendő slammernek? Hogy induljon el?

Tanuljon meg beszélni a színpadon. Lehet zseniális a szövege, de ha nincs jól előadva, nem fogja megragadni, és lekötni az embereket. És egy közepes szöveget is elő lehet úgy adni hogy a világ legjobb slamének tűnjön. Nagyon fontos milyen hatást keltünk. Ez gyakorolható. A lényeg az érthető beszéd, felejtsük el a hadarást. Inkább írjunk kevesebbet, és mondjuk lassabban, minthogy a felét ne lehessen érteni. Fontos a hangsúlyozás, a tagolás, és a szünetek tartása. Persze ez nem egyszerű ha izgul az ember, ezér kell színpadra állni, mert csak ott tesztelhetjük magunkat élőben.

8. Hogyan látod a slam poetry jövőjét?

Még egy darabig biztos a felszínen marad, tekintve hogy annyira szabad a műfaj, hogy lehet szélesíteni a határait, emiatt tud majd később is újat mutatni. Nagyon kíváncsi vagyok hogy fog kinézni egy slam-est 5-10 év múlva.

9. Neked ki itthon a top3 slammer?

Bárány Bence, Melecsky Kristóf, Gömöri Eszter

+1 Ki legyen a következő?

Szernov Zoltán

A sorozat előző részeit megtalálod a dbrcn.hu-n, vagy ha beírod a keresődbe, hogy DebreSlam és Mundér.

Conca Bistro - dbrcn.hu

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This