Lakoma: Felfaltuk a Zsibit

Szerző: | nov 7, 2020 | Magazin | 0 hozzászólás

Igyekszünk olyan kalandokba keveredni Debrecenben, hogy arról érdemes legyen írni Neked. Ezért határoztuk el még kora ősszel, hogy egy napos szombat reggelen a nyakunkba vesszük a Debreceni Zsibogót és nemcsak megnézzük, hanem meg is kóstoljuk mit érdemes ott enni.

Ennek a kalandnak pedig nem egyedül vágtam neki. Löki Viktor, a Streets of Debrecen mozgatórugója és kedves baráti társasága csatlakozott hozzám – bár talán helyesebb, hogy én hozzájuk – hogy együtt kóstoljuk meg szinte mindent a a zsibin, és közben segítsen dokumentálni az eseményeket.
A képek az ő kezét és szemét dícsérik.
Viktorral már egyébként is van közös múltunk, de ez az új kaland csak megerősített abban, hogy

érdemes felkerekedni és felfedezni Debrecent!

Miközben a társaságra vártam, a simogató napsütésben “bioparadicsomot” bicikliről áruló pár eszegetett jókedélyűen egy banánt.
“Egy banánt?”– gondoltam, de ezt inkább önmagamnak kellett volna kijelentve, baráti vállsimogatással megtűzve a fülembe suttognom.
Fogalmam sem volt mi vár rám, pedig ha tudom, akkor nemhogy Bilagitot reggelizem, de még levegőt is csak módjával veszek.

“Majd eszünk bent valamit!”

Mondta egy húsz éves (be)melegítős srác előrevetve a család többi tagjának fenyegetését, de mintha nekem/nekünk mondta volna. Ő már tudta.
A valami alatt pedig jelentős mennyiségű ételt értsetek kérlek.
Jelentőset.
Mit kóstoltunk?

  • Lacipecsenye
  • Lángos
  • Palacsinta
  • Hekk

(Itt fontos megjegyeznem, hogy a beszámolónk és a tesztünk még a Zsibi területén maszkot kötelező tevő szabályok bevezetése előtt készült, de amikor nem ettünk, igyekeztünk abban lenni.)

Lacipecsenye @Debreceni Zsibogó

Amíg kiálltuk a 25 perces sort a lángososnál(!!!) – totál megérte, de erről mindjárt írok még – a csapat egy része kellemesen megterített az egyik kiadatlan kofapulton a beszerzett hurka, kolbász, menzás tea és kenyér kombóra.
Mutatom:

Debreceni Zsibogó - Lacikonyha

A lángosokkal kiegészülve kezdtünk a közös tesztbe, amelyről csak azért nem adok közre hanganyagot, mert egyrészt megígértem, másrészt jórésze csak hümmögés és nyamnyogás lenne. Abban szinte biztos vagyok, hogy reggel 8 és 9 között nem biztos, hogy ez a legjobb indítás, tudván, hogy még egy nagy adag minden is vár ránk, de ha beszerző körútra indulsz mondjuk egy kopotas kotyogóst keresve az ilyesmi a legjobb muníció.
A kolbász nagyon kellemesen pikáns, pont annyira fokhagymás, hogy utána azonnal szükséged legyen a maszkra, vagy egy rágóra, de ez ilyenkor kit érdekel. Pláne úgy, ha egy olyan értelmezhetetlenül selymes mustárt kapsz hozzá, amely nem egy átlag piaci mustár csak úgy odapöttyintve. Ez egy hihetetlen jó mustár volt!
És a májas hurka. Istenem!
Igazán nem akarom és nem is kell egy ilyen beszámolót túltudományoskodni, de miközben egy falusi disznóvágás során készült májas hurkának is van egy karakterisztikája ez a maga félipari jellegével ad egy más hatást. Nagyon bejött!

Ja és egy valamiről még érdemes még beszélni…a kovászos uborkáról. Ilyet jó uborkát, csak egy-két helyen lehet látni, de ott sem nagyon élvezni az ízét. Egyébként a cucc olyan, hogy miközben eszed arra gondolsz, hogy nem is kell üdítő az ételekhez – én vettem egy fél literes Coca-Cola-t, hogy legyen mivel szétcsapatni a nagy mennyiségű nehéz ételt :).
A kovászos uborka annyira lédús volt, hogy kellemes kiegészítője volt a kolbász és hurka adta ízhatásnak. Egyébként lehet, hogy elsőre fura ez a leöblítás kovászos uborka lével, de amikor Krakkóban éltem rendszeresen ittam az ebédemhez helyi sajátosságként kompót levet. Nem ugyanaz, de furának mindkettő fura.
Nem akarom túltudományoskodni, de a falusiban is van egy jó vonulat, de ez több ettől.

Lángos@Debreceni Zsibogó

Az első adag után fojtásként hoztuk be a lángos kombinációkat a zsibi hátsó részén található lángosostól. Lásd a képeken!
Ügyelve a higiénikus osztozkodásra itt mindent megkóstoltunk. Fokhagymás és fokhagyma nélküli, sőt füstölt sajtos szerepelt a listán. Az olajat csak annyira tudta magáénak a lángos, hogy érezhető legyen a jelenléte, de nem csöpögött tőle. Nagyon jó érzekkel eltalált tejföl és hihetetlenül túltolt fokhagyma aránnyal dolgoznak.
Na, de ez így van jól!
Nem hiába ekkora a sor.

Debreceni Zsibogó - Lángos

Debreceni Zsibogó – Lángos

Palacsinta@Debreceni Zsibogó

Miközben lesétáltuk az előző rohamot, már körvonalazódott bennem, hogy valami édesre csak rá kellene menni. Aztán, amikor megláttuk ezt a helyet kétséget kizáróan tudtuk, hogy ez lesz “az.”

Zsibi

Egy ilyen ajánlatnak nehezen lehet ellenállni. Végül a palacsinta győzött. Már csak a nutellás és a túrós ízesítésűre emlékszem, de az elég erőteljesen megmaradt bennem. Olyan könnyed tésztája volt, hogy levegőt is nehéz mellette venni, mert az amber attól fél, hogy azonnal beszippantja. Inkább nosztalgikus, mint újszerű az íze, szerintem egy nagyi sütheti a kis soron található pléhbódében. Ráadásul igazán egyedi a sok fanyar, de mégis kellemes mellékíz mellett. Valószínűleg a Zsibi mellett termesztett citromból reszeltek bele. Kb. úgy tudom elképzelni, mint Derecskén az Almavirágban, ahol az éttermet körülvevő földeken termesztett zöldésgekből és tenyésztett állatokból készül minden. Biztos a zsibi mögött is van egy citromfa ültetvény.

Debreceni Zsibogó - Palacsinta

Debreceni Zsibogó – Palacsinta

Amiket már nem bírtunk megkóstolni

Például a virslis lecsót 700 forintért. A Black Sheep-es Olga mama lecsójának babérjaira törő – vagy fordítva – költeményt már nem vállaltuk be, csakúgy, mint a város kínai kajáldáinka TOP 3 szereplője közé beillő pléhbodegás kínait sem. Ezt majd talán máskor!

Hekk@Debreceni Zsibogó

TMajd három órás túránk végén a megcsillanú metál fényben fürüsztöttünk meg egy hekket ugyanarról a helyről, mint a kaland elején a hurka és kolbász találatot szereztük. Ennek két oka is volt.
Nyár után voltunk és egyikünk sem kapott igazi hekk élményt, a másik pedig a menzás tea, amire újra be kelett fizetni. Hmmmm!
Egyébként itt született Viktor ezen képe is:

Szocio@Zsibi

Az ételről pediglen…
Ez a hal még olyan friss, hogy még visszaugrik a vízbe – okoskodva ilyet is lehten mondani, de nem tesszük. Nagyon omlós, a nagyobb mértékű szálkásodást mellőrve fingerfoodnyi mennyiségű kis darabkék hullanak a kezedbe és adnak hihetetlen sós és HAL élményt. Fele-fele arányban hal hús és só. Tulajdonképpen a só tartja össze. A kenyér Szürke ötven árnyalata könyvnyi vastagságú, a tea érzéki – ha már itt tartunk – az élmény felkap, mint Christian Grey.
A hekknek még szárnya is van érted? Lillafüredi keszeg.

Kiváló a hal textúrája.

– idézem a kalanadban egyik társunkat Mátét, akit abban a pilllanatban Fördős Zé csókolt homlokon. Tökéletes összefoglalás.

Debreceni Zsibogó - Hekk

Debreceni Zsibogó – Hekk

Még egy kicsit a teáról:
Mivel még javában jó idő van, a hűtős, azaz ájsz tí verziót kértük. Jól tettük. A mesmkönyvnyi anyagot összekalandozó hűt fantasztikusan összrázta az ízeket. Olyasmi lehet ez tea nyelven, mintha hat hete pácolták volna saját levében a teát, hogy az ilyen szerethető legyen. Ki ne hagyd!

Én és a hekk boldogsága

Én és a hekk boldogan.

Összegezve:
Nem volt csalódás ide kijönni. Nagyon nem!
Nincsenek és nem is voltak soha Nonna Rosa szintű elvárásaim, de ez jócskán túllépte az élményt. A kofák és a szocio élmény, az élő skanzen is megér egy misét, de abban a kiindulási pontban, amiben érkeztem – csak enni jöttem – ez egy maradnadó élmény “díszlete”. Több kékgallérost szombat délelőtt a zsibire enni!

Köszönöm az útitársaknak!
Neked pedig köszi a visszajelzést a Debrecenben ettem csoportban, hogy legyen-e még ilyen Lakoma/felfalás a városban?

dbrcn.hu

dbrcn.hu

Olvasd el ezeket is 

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen 10 legjobb hamburgere

Debrecen legjobb hamburgere és burgereinek listája több mint 300 szavazat alapján. A TOP 10 szereplő a cívisváros gasztro éeltéből.

Pin It on Pinterest

Share This